Velký manuál mléčných zubů: Kdy použít pastu a jak ulevit od bolesti?

Prořezávání mléčných zoubků netrápí jen děti. Rodiče si často lámou hlavu, zda a jak o dočasný chrup pečovat, a kladou si otázky, jak ulevit miminku od bolesti spojené s růstem zoubků. V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak se správně starat o mléčné zuby a jaké prostředky je možné využít k péči o ně. Správná výslovnost i vklad do budoucna První dětské zoubky se začínají prořezávat obvykle ve věku 6-8 měsíců. Není však výjimkou, že se miminko se zoubkem narodí, nebo naopak čeká na svůj první i déle než 10 měsíců. Až do věku jednoho roku však není třeba propadat panice, pokud se žádný zub neobjeví. Teprve po uplynutí této doby je vhodné konzultovat případnou absenci chrupu s dětskou lékařkou. Vývoj mléčných zubů je obvykle ukončen do 3 let věku dítěte. „Význam dočasného chrupu bývá často podceňován, přestože má velmi důležitou úlohu. Díky němu může dítě postupně začít přecházet na pevnou stravu. Umožňuje totiž potravu rozžvýkat, což usnadňuje její trávení,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica. „Přítomnost všech zubů je nutná i pro správnou výslovnost a vývoj čelistí i obličeje. Dočasné zuby drží místo pro stálé. Proto je třeba se o ně starat stejně pečlivě,“ dodává Minczinger. Malým mrzoutkům pomohou masáže Prvním příznakem, podle kterého můžeme poznat rostoucí zoubky, je oteklá dáseň. Tu si dítě snaží masírovat vším, co je právě po ruce. Strká si do pusy prstíky nebo hračky a jejich kousáním si ulevuje od bolesti. Přitom nadměrně sliní, což je pro toto období typické. Každé dítě prožívá růst zoubků individuálně. Velice záleží na jeho povaze i na subjektivním vnímání bolesti. Může být mrzuté a plačtivé, nevydrží dlouho s žádnou hračkou a často vyžaduje pozornost. Pomoci mu můžeme například speciálními chladivými kousátky. Ty jsou naplněny tekutinou a před použitím je nutné vychladit je v ledničce. Dále můžeme miminku masírovat dáseň, ať už čistým prstem, nebo speciální žínkou, kterou je možné sehnat v lékárnách či drogeriích. Pro zmírnění otoků a bolestivosti je možné použít i analgetický chladivý gel. Svou roli samozřejmě hraje i naše přítomnost a věnování se miminku. Jsou tu jen dočasně, přesto hygienu nepodceňte Pouze zdravý mléčný chrup může být dobrým základem pro zdravý chrup trvalý. Proto nesmíme v žádném případě zanedbávat péči. Hygienické návyky je třeba začít u dětí budovat co možná nejdříve. První zoubky čistíme již od chvíle, kdy se prořežou. Nejprve je otíráme gázou nebo žínkou, případně speciálním silikonovým kartáčkem, který se navléká na prst. V současné době existuje i řada kartáčků navržených tak, aby je dítě mohlo samo uchopit a starat se o svoje zoubky v rámci hry. Novinkou mezi nimi je hračka ve tvaru banánu opatřená silikonovým kartáčkem. Do 1 roku věku dítěte bychom neměli používat pastu na zuby, poté pouze takovou, která je určena pro nejmenší děti. V žádném případě bychom neměli zoubky při čistění drhnout silou, stačí jen setřít plak, který se na nich tvoří. Tento úkon je však velice podstatný, protože mléčný chrup podléhá kazivosti více než trvalý. Pozor na cukry Až do konce prvního roku života by dítě v ideálním případě nemělo vůbec ochutnat sacharózu, tedy řepný či třtinový cukr. Pokud se již nemůžeme podávání sladkých potravin vyhnout, je lepší hledat ty s obsahem glukózy, která je šetrnější pro zažívání. Ani ta však není bezpečná pro dětské zuby. Z tohoto hlediska je nejlepší volbou takzvaný xylitol, který se v přírodě nachází v mnoha druzích ovoce i zeleniny. Oproti běžnému cukru má navíc výrazně nižší obsah kalorií a je vhodný i pro diabetiky. Přidává se například i do vitaminových kapek s obsahem B-komplexu, které jsou určeny dětem, a přispívá tak k udržení mineralizace dětských zoubků. Zdravá strava? Zdravé zoubky! Vedle pravidelné hygieny je nutné pečovat i o správnou výživu dítěte. Vhodné složení stravy samozřejmě hraje velkou roli ve správném růstu a vývoji zubů. „Velice podstatné je zajistit dětem pravidelný příjem vápníku. Ten je totiž nezbytný pro udržení zdravých kostí i zubů,“ objasňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica, která nabízí Kalciový sirup pro děti od narození. „Kalciový sirup je vhodný i pro děti, které nemohou přijímat mléčnou stravu, neboť trpí laktózovou intolerancí. Obzvlášť u nich je obtížné zajistit dostatečný přísun vápníku. U ostatních dětí je doporučen na pokrytí zvýšené potřeby vápníku, kterou pociťují během svého růstu,“ uzavírá Minczinger.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz