Světový den vegetariánů: Bylinky v kuchyni

Prvního října slaví svůj světový den všichni vegetariáni. Jim i všem dalším fanouškům rostlinné stravy přinášíme článek, ve kterém se zaměříme na využití bylinek v kuchyni. Různé byliny totiž mohou vegetariánské stravě dodat nejen vynikající chuť, ale také spoustu vitaminů. Tipy, které vám přinášíme, však můžete snadno využít i v klasické kuchyni. Vegetariánská strava – mýtus a realita I v dnešní době se vyskytuje kolem vegetariánské stravy řada mýtů. Jeden z nejčastějších se týká tvrzení, že strava, která neobsahuje maso, není pestrá a chutná. Faktem však je, že mnozí z nás si jen nedovedou představit chutnou a zajímavou bezmasou kuchyni. Maso je u nás zkrátka součástí tradičních receptů. I když vegetariáni maso nekonzumují, jejich pokrmy hrají chutěmi i barvami. Vegetariáni totiž znají spoustu druhů zeleniny, a navíc umí zpracovat perfektně luštěniny. Bezmasá kuchyně také často využívá variace bylinek a koření mnohem víc než typické masové recepty. Bylinky (nejen) ve vegetariánské kuchyni Právě bylinky hrají v mnoha vegetariánských kuchyních prim. „Čerstvé bylinky jídlo nejen ochutí, ale dodají stravě řadu vitaminů a zdraví prospěšných silic,“ uvádí Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá pěstováním čerstvých bylinek a výrobou bylinných tinktur. „Máta například zlepšuje trávení, tymián je skvělý antioxidant a zlepšuje kvalitu pokožky. Vynikající je také medvědí česnek, který působí antibakteriálně a protiplísňově a také snižuje krevní tlak. Lepší trávení potravy umožní bylinky ostropestřec a rozmarýn. Při přípravě jídla je nejlepší použít čerstvě utrženou bylinku, která má silné aroma. Pokud v kuchyni nemáme přístup k čerstvým bylinkám, je druhý nejlepší způsob jejich uchování zmrazení,“ doplňuje Podhorná. Některým bylinkám mražení dokonce prospěje, protože mrazem dojde k zesílení aromatizujících silic. Mezi takové rostliny patří například kopr, šalvěj, bazalka či tymián. Bylinky lze samozřejmě použít i v sušené formě, jsou však méně aromatické, a proto je třeba jich při vaření použít větší množství. Když chybí vitamíny a energie, bylinky pomůžou Další častou výtkou k vegetariánskému stravování je, že v bezmasé stravě chybí některé látky důležité pro správný chod lidského organismu. Jedná se především o vitamín B12, omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví nervové a cévní soustavy i správnou funkci imunity. Tyto životně důležité látky však lze jednoduše v bezmasé stravě nahradit právě bylinkami či semínky. „Jako zdroj vitamínu B12 je možné použít anděliku čínskou, obilné klíčky či některé mořské řasy. Omega mastné kyseliny vegetariáni jednoduše doplní konzumací lněného či konopného oleje. Energii poskytne například schizandra, která odstraňuje pocit únavy. Vhodné je užívat také rakytník, který navíc působí proti stresu a pomáhá detoxikovat organismus a zároveň je to vitamínová bomba, “ radí Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se specializuje na výrobu bylinných tinktur, jejichž užívání je velice snadné. Vyzkoušejte vegetariánskou kuchyni na vlastní chuť Pokud jsou do vegetariánské stravy doplňovány potřebné látky z jiných zdrojů, může být tento způsob obživy zařazen na jídelníček nás všech. To dokazuje i fakt, že vegetariánství prohlašují za prospěšné i Světová zdravotnická organizace (WHO) či Americká dietologická asociace (ADA). Poznat pro a proti vegetariánské stravy i roli bylinek v kuchyni můžete sami. Stačí vyzkoušet následující recept v obou variantách a vybrat si tu, která vám nejvíc chutná. Tip na recept: chutný oběd s chutí tymiánu a osvěžující koktejl s mátou Recept na tymiánový oběd potěší nejen vegetariány. Pokud totiž v přípravě nahradíte sojové maso kuřecím, bude chutnat i vyznavačům klasické kuchyně. Nejdříve posekejte čerstvý tymián. Ten naložte do cca 50 ml oleje a směs nechte odležet v ledničce pár hodin nebo klidně i přes noc. Následně si vegetariáni připraví uvařené a ochucené sojové maso. Milovníci masa omyjí, osuší a naklepou kuřecí prsa, která osolí a dochutí bílým pepřem. Na pánvi pak rozehřejte předem připravený tymiánový olej a maso na něm opečte. Oběd podávejte s vařeným bramborem a výpekem z pánve. Jako sladkou tečku si můžete po obědě pochutnat na osvěžujícím koktejlu s mátou. Jeho příprava je jednoduchá. Stačí oloupat banány, přidat pár jahod a rozmixovat je spolu s lístky máty na hladký nápoj. Koktejl lze zjemnit přidáním smetany, případně dosladit cukrem. Máta koktejlu dodá osvěžující příchuť, a navíc vám pomůže při trávení dobrého oběda.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz