Češi neumějí vychovat kuchaře: do zahraničí se jezdí učit, ale půlka z nich se už nevrátí!

Nekvalitní učebnice, nekompetentní učitelé či nedostatek praxe – to jsou hlavní důvody, proč je v Česku nedostatek kvalitních kuchařů. Řada z nich se proto jezdí učit vařit do zahraničí. Jenže polovina kuchařů tam už i zůstává. Podle šéfkuchařů je v Česku až 70 procent nekvalitních restaurací. Do značné míry za to může i nedostatečné vzdělání kuchařů. „Velkým problémem je velké množství kuchařských škol, na kterých učí teoretici. Teorii zvládají skvěle, ale když se potom dostanou do kuchyně, neumějí správně vykostit ani rybu,“ popsal problém Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. Šéfkuchaři se shodují, že pro ně při výběru zaměstnanců není vzdělání rozhodující. Často vybírají podle instinktu. „Na výběr nových kuchařů v podstatě neexistuje žádný klíč. Může přijít člověk, který má zkušenosti z několika kvalitních nebo zahraničních restaurací, když ale zjistím, že v každé vydržel jen půl roku, už pro mě není zajímavý. Důležité je, aby se stal členem týmu a vydržel v něm,“ vysvětlil Radek David. Tým restaurace La Veranda v čele s Radkem Davidem, který je šéfkuchařem pražské restaurace už 11 let, minimálně dvakrát do roka cestuje za poznáváním nových chutí. „Pokud si chce kuchař udržet vysokou úroveň, je cestování nezbytné. Gastronomie se neustále rozvíjí, kuchaři objevují nové chuťové kombinace a postupy, je třeba je poznávat a učit se, což v Česku nejde. Země, kam kuchaři jezdí, jsou zpravidla dány zaměřením restaurace, já nejčastěji navštěvuji Francii, Itálii a Anglii,“ řekl Radek David. Obecně čeští kuchaři nejčastěji míří do zemí, v nichž se hovoří anglicky. Populární je však stále i Německo a Rakousko. Problém přitom v Česku není jen ve vzdělávání kuchařů, chybějí i kvalitní číšníci. „Číšníci jsou pro restauraci velice důležití, jsou nejvíce v kontaktu s hosty, a proto je jejich výběr složitý. Ve školách se učí, jak se co nosí, a základy servírování, to ale v kvalitních restauracích nestačí. Naši číšníci pravidelně navštěvují například sommelierské kurzy, jezdí s námi do zahraničí, v podstatě se učí stále něco nového,“ dodal Radek David. Dalším problémem je podle Radka Davida odborná literatura a také školní učebnice, ve kterých jsou často reklamy společností vyrábějících nejrůznější dochucovadla, kečupy, kořenicí směsi a podobně. „Je mnoho škol, které učí podle těchto učebnic, a učni pak vaří s produkty, které nemají v kvalitní gastronomii co dělat. Samozřejmě existují světlé výjimky, i v Česku jsou dobré kuchařské školy, ale zatím je jich málo,“ doplnil Radek David. Za posledních deset let ale i vzdělávání kuchařů prošlo určitým vývojem. „Na vzdělávání kuchařů má vliv rozvoj technologií, teď můžou recepty hledat na internetu a získávat informace mnohem rychleji. Důležité je, aby člověk, který se pro studium rozhodne, opravdu vařit chtěl. A to je další problém, z 200 studentů se po ukončení studia stanou kuchaři jen ze tří až pěti z nich,“ řekl Radek David. Kontakt: Petra Ďurčíková mediální konzultant restaurace La Veranda E-mail: durcikova@n4c.cz +420 733 643 825

Kontakt
La Veranda
Elišky Krásnohorské 10/2
11000, Praha 1
Telefon: 777 043 410
E-mail: office@laveranda.cz
http://www.laveranda.cz



Kontaktní manažer: Michal Šviga
ředitel
Email: michal@pressonline.cz

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz