Vyšlo „České pivo“
Nakladatelství Havlíček Brain Team uvedlo 16. ledna oficiálně na trh velkou reprezentativní publikaci „České pivo“, jejímiž autory jsou první dáma našeho pivovarství prof. Gabriela Basařová, Petr Basař, Ivo Hlaváček (+) a Jan Hlaváček. Autorský kolektiv je tak tvořen odborníky z rodin s bohatými pivovarnickými tradicemi. Vítání knihy v Klášterním pivovaru Strahov se zúčastnila plejáda vynikajících osobností z řad pracovníků českých pivovarů a sladoven, vědy, výzkumu a školství. Do světa odborné a populárně naučné literatury ji uvedli Karel Kosař, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven, herec Ladislav Potměšil, strahovský bibliotékář Evermod Gejza Šidlovský a rektor Vysoké školy chemicko-technologické Karel Melzoch. Profesorka Gabriela Basařová je laureátkou Síně slávy českého pivovarství a jednou z největších osobností dějin tohoto oboru u nás. Dílo „České pivo“ patří k vrcholům její odborné tvorby, zároveň však je lze označit též v obecném smyslu za „bibli piva“. Jak konstatuje přední odborník J. Šavel, který publikaci recenzoval, „obsahuje mnoho informací, zahrnujících četné aspekty vývoje pivovarství v našich zemích. Vyváženou formou se podává mnoho zajímavostí o českém pivu, takže lze opět předpokládat velký zájem, a to nejen u domácích čtenářů.“ Nová publikace je již třetím, avšak významně doplněným, rozšířeným a aktualizovaným vydáním. První dvě se na knihkupeckých pultech dlouho neohřála a nová edice vychází po více než desetileté přestávce. Předpoklady odborníků, že zájem o „České pivo“ opět předčí všechna očekávání, se opírají o bohatý obsah i exkluzivní koncentraci textových a obrazových informací. Svědčí o tom i názvy kapitol – např. Základní charakteristika a principy výroby piva, Zrození piva a jeho příchod na naše území, Pivovarská řemesla, jejich výsady a práva. V rozsáhlé partii se autoři věnují jednotlivým etapám historického vývoje pivovarství, ale dotýkají se v samostatných kapitolách rovněž témat, jako jsou Pivo, lidová tvořivost a umění, Tradice českých hospod nebo Pivo a zdraví. Popisují a analyzují také právní a daňovou úpravu piva, metody a postupy posuzování jeho kvality, historii pivovarské výuky, vědy, výzkumů a spolkového života. Kniha je obohacena téměř třemi stovkami atraktivních fotografických materiálů, desítkami tabulek, grafů a dalších doplňků. K její hodnotě přispívá i rozsáhlý anglický a německý výtah z jednotlivých kapitol. V autorském úvodu G. Basařová a její spoluautoři mj. uvádějí: „Doufáme, že tato kniha zaujme nejen milovníky zlatavého moku – piva, ale i všechny ty, kteří se zajímají o naši historii a rádi se seznámí s informacemi věrohodně potvrzujícími tradici a světový význam českého pivovarství, jež jsou založeny na hrdosti a lásce sládků a dalších pracovníků ke svému oboru. Těmto lidem knihu s úctou věnujeme.“ Strahovské vítání knihy proběhlo ve vynikající atmosféře. Nakladatel Karel Havlíček v té souvislosti mimo jiné prohlásil: „Říkáme tomuto aktu vítání, nikoliv křest, protože ten je podle našeho názoru vyhrazen člověku. A kniha, byť je jeho zdaleka nejlepším přítelem, přece jen není homo sapiens sapiens. Nepoléváme knihy přicházející na svět vodou ani vínem, takže ji dnes nepolijeme pivem. Myslím, že obojího by byla věčná škoda. Kniha nápojem žízeň neuhasí, jen jím nasákne a slepí se. A slepená kniha je stejně neužitečná jako zazděné okno. Pivo se na knihu rozlije, ale nedotkne se chuťových pohárků, nerozdá tím svůj říz a chuť. A rozlité pivo je stejně neužitečné jako rozbitá váza. Proto si radši pivem připijeme a knihu přečteme.“
Kontakt
Havlíček Brain Team
Kancelář JUDr. Havlíčka pod názvem Havlíček Brain Team působí v oboru poradenských a konzultačních služeb tiskového zpravodajství a nakladatelství.
Přemyslovská 11
13000, Praha 3
Telefon: 257 223 009
E-mail: sekretariat@brainteam.cz
http://www.brainteam.cz
Kontaktní manažer: Alena Malátová
Email: sekretariat@brainteam.cz
Telefon: 257 223 009