Literární dění má mnoho podob

Průměrný Čech přečte 17 knih za rok. Zjistili to odborníci z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR a Národní knihovny ČR během letošního projektu Čtenáři a čtení. Podle tohoto sociologického průzkumu si alespoň jednu knihu ročně přečte 79 procent našich občanů, přitom čtou více ženy než muži. V domácích knihovnách se nachází průměrně 246 knih, ročně si český čtenář pět knih koupí. Výsledky sondy do našich čtenářských zvyklostí dokládají skutečnost, že Česká republika se v rámci Evropy řadí k zemím, kde je velice silná čtenářská kultura. A můžeme také říci, že naše země žije bohatým literárním životem. Vždyť u nás máme zaregistrovaných přes 4500 nakladatelů, kteří ročně vydají přes 17500 titulů.

Autoři nejlepších knih jsou oceňováni na různých soutěžích. Některé z nich se dostaly do širokého kulturního povědomí. Známá je např. Cena Jiřího Ortena pro autora mladšího třiceti let, kterou pořádá Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Na knihy pro děti a mládež se zaměřuje Zlatá stuha, v tomto případě jsou vyhlašovateli Obec spisovatelů, Obec překladatelů a česká sekce IBBY (Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu). Autoři divadelních her se mohou utkat o Cenu Alfréda Radoka.

Překladatelé jsou oceňováni v rámci Státní ceny za překladatelské dílo. Významní autoři původních literárních děl vydaných v češtině mohou získat Státní cenu za literaturu. Svou cenu má také umělecká kritika – je pojmenována po významném publicistovi F. X Šaldovi. Veřejnosti je známé i ocenění Magnesia Litera, kterou uděluje sdružení Litera složené z odborníků.

České středisko Mezinárodního PEN klubu má zase pod patronátem Cenu Karla Čapka, kterou oceňuje osobnosti za podstatný přínos pro českou literaturu. Jedinou mezinárodní literární cenou, která se u nás uděluje, je Cena Franze Kafky, v tomto případě laureáta vybírá mezinárodní porota.

Stejně rozmanitý jako svět knižních cen je také oblast festivalů. K nejznámějším akcím patří letní Měsíc autorského čtení. Jde o největší literární setkání u nás, má za sebou už deset ročníků. Jedinečnou prezentaci světových autorů nabízí jarní Festival spisovatelů Praha. Tato akce patří k nejdůležitějším kulturním událostem v Evropě. Další literární festivaly se konají v Sobotce, Chotěboři, Zlíně, Ostravě, Jičíně, Kutné Hoře, České Třebové a také v Klatovech, Luhačovicích, Olomouci nebo Brně. Za pozornost stojí také KomiksFEST, který probíhá na podzim v Praze a je zaměřen na komiksovou tvorbu.

Kromě festivalů se u nás konají také knižní veletrhy. Na jaře se můžete vydat na pražský mezinárodní veletrh Svět knihy, který je mezi čtenáři velmi oblíbený. V březnu se otevírají brány olomouckého Výstaviště Flora, které hostí festival Libri, a také začíná Veletrh dětské knihy Liberec. Po prázdninách se vždy koná Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, tuto akci čeká příští rok už dvacátý ročník. A zapomenout nemůžeme ani na každoroční Polabský knižní veletrh, který probíhá v září na výstavišti v Lysé nad Labem.

K literárnímu životu patří také konference, které jsou však určeny převážně odborníkům.

Konference bývají zaměřeny na různá témata a literární fenomény, pořádají je vysoké školy, odborné instituce i jednotlivci. Někdy se taková literární konference může významně zapsat do dějin a to nejen literárních. Příkladem může být konference na zámečku v Liblicích u Mělníka, která byla v roce 1963 zaměřena na Franze Kafku. O Kafkovi se u nás do té doby mlčelo, jeho dílo bylo zakázáno. Konference zcela změnila nazírání na tohoto autora a to nejen v tehdejším Československu. Přístup ke spisovateli se mohl změnit. Kafkovská literární konference tak obnovila soudržnost mezi Západem a Východem a přispěla tak k modernizaci Československa. Franz Kafka jako odborné téma se na liblický zámeček vrátil v roce 2008 – po pětačtyřiceti letech. Literární vědce totiž zajímalo, zda má Kafkovo dílo a jeho rozbor mocenských poměrů i dnes svou platnost. Odborné konference jsou tak významnou součástí našeho kulturního života, zájemcům nabízejí literární poznatky zasazené do širokého společenského kontextu.

Kontakt
KNIHCENTRUM.CZ s.r.o.
KNIHCENTRUM.CZ nabízí učebnice, pohádky, mapy, knihy online, knihy pro děti a mládež a levné knihy
Vratimovská 696/78
71900, Ostrava - Kunčice
Telefon: +420597490490
E-mail: knihcentrum@gmail.com
http://www.knihcentrum.cz/



Kontaktní manažer: Václav Mach
Email: knihcentrum@gmail.com

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz