Kdy je vhodné koupit nemovitost

Trh s nemovitostmi zažívá turbulentní období. V roce 2021 vzrostly ceny nemovitostí meziročně o desítky procent. V současné době dochází k ochlazení trhu, a proto nám klienti často kladou otázku, zda mají počkat s koupí bytu, protože očekávají, že by mohlo v budoucnu dojít ke snížení cen. Tento scénář je však značně nepravděpodobný.

Nemovitosti by mohly zlevnit v případě dramatického snížení poptávky nebo výrazného posílení na straně nabídky. Poptávka sice v současné době klesá díky snížení koupěschopnosti obyvatel, extrémnímu nárůstu prodejních cen nemovitostí a zhoršení dostupnosti hypoték, které bylo způsobeno zvyšujícími se úroky a zavedením regulací hypotečních úvěrů. Na druhou stranu poptávku i nadále potáhnou investiční nákupy a hotovostní klienti, pro které nemovitost představuje bezpečný investiční instrument. Investoři mohou navíc v budoucnu očekávat zvyšování výnosnosti, protože už nyní dochází k rychlému růstu nájemního trhu a navýšení poptávky zejména ze strany klientů, kteří si již nemohou dovolit bydlení ve vlastním. Zaznamenáváme také zvýšený zájem o nájemní byty ze strany ukrajinských uprchlíků, který však bude jen dočasný v závislosti na trvání války.

Nabídka nemovitostí bude stále velmi nízká, protože bylo odloženo projednání netrpělivě očekávaného stavebního zákona, který měl zrychlit povolovací procesy. Na nedostatečné výstavbě nic nezmění ani skutečnost, že v loňském roce došlo k růstu počtu zahájených bytů. Toto navýšení bylo pouze přechodné, a proto nemůže vykompenzovat léta vznikající deficit.

Developeři si nebudou moci dovolit snížení cen nemovitostí, protože musí kalkulovat s překotně rostoucími cenami stavebních nákladů a stavebního materiálu. V následujícím období tedy neočekáváme stagnaci cen nebo dokonce jejich snížení, ale spíše zpomalení růstu.

Růst hypotečních úroků může být díky personálním změnám v ČNB méně dramatický, než se dříve očekávalo. Přesto úroky pravděpodobně nadále mírně porostou. Zbytečné otálení s nákupem tak hypotéku prodraží. Hypotéky s aktuálním úrokem kolem šesti procent jsou zdánlivě vysoké a pro některé klienty již nedostupné, ale těm, kteří si mohou hypotéku dovolit, ji vřele doporučujeme. V porovnání s cca patnáctiprocentní inflací je tato forma dlouhodobé investice stále výhodná.

Odpověď na otázku „Kdy je vhodné koupit nemovitost?“ je tedy jasná – pokud můžete, kupujte hned. Nemovitosti v budoucnu nezlevní a hypoteční úroky se budou zvyšovat. Investice do nemovitosti byla bezpečným nástrojem k ochraně před inflací vždy, ale při současné ekonomické situaci to platí dvojnásob.

Kontakt
LEXXUS a.s.
Realitní kancelář - největší prodejce novostaveb v Praze
Panská 6
11000, Praha 1
Telefon: +420 221 111 999
E-mail: katerina.veckova@lexxus.cz
http://www.lexxus.cz



Kontaktní manažer: Kateřina Vecková
Marketing manager
Email: pr@lexxus.cz
Telefon: +420 221 111 999

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz