Klimaticky odpovědné podnikání

ESG jako nová norma strategií udržitelnosti 

Písmena ESG jsou hlavními znaky vyjadřující podstatu nového trendu v pohledu na dopady firem na své okolí. Vychází z anglických slov Environmental, Social a Governing (v překladu environmentální, sociální a správa a řízení firmy) a reprezentují vzrůstající trend usilující o podnikání, které akcentuje nejenom ekonomické zisky, ale také dopady na životní prostředí a společnost. 

Zakomponovat ESG principy a udržitelnou strategii do svého podnikání je vyžadováno od stále více firem. Investoři při rozhodování o investicích zvažují ESG přístup firem, spotřebitelé a zaměstnanci hledají odpovědné firmy a státy tlačí firmy do propojení udržitelnosti a businessu novými předpisy a nařízeními. Klimatické změny a uhlíková neutralita se v těchto diskusích staly ústředním bodem a společnosti musí porozumět své uhlíkové stopě, aby mohly obstát v konkurenčním boji a být v souladu s legislativou. 

Pro většinu firem bude uhlíková stopa společnosti spojená především s využívání fosilních paliv a elektrické energie. U jiných může vznikat primárně z uhlíku obsaženého v nakupovaných materiálech, zboží a službách. Dle globálních metodik jako například GHG protocol je uhlíková stopa podniku rozdělena do oblasti emisí 1, 2 a 3 a mnoha kategorií, které konkrétní zdroje emisí správně zařazují a určují metodický postup při jejich převodu na ekvivalent CO2. 

Jak prakticky na to

Rostoucí význam ESG pro spotřebitele, zaměstnance a investory, stejně jako rostoucí tlak politiků na dosažení uhlíkové neutrality a snižování emisí uhlíku, činí pro společnosti důležitější než kdy jindy, aby porozuměly své uhlíkové stopě. Znalost metodiky  výpočtu uhlíkové stopy firmy a jejího složení pomáhá pochopit zdroje emisí, jejich výši a nasměrovat firmu do oblastí s největším potenciálem pro snižování emisí. Jedná se nicméně o poměrně složitou problematiku, a tak většina firem spolupracuje s obornými firmami, které je procesem výpočtu uhlíkové stopy provedou a odborně jej zastřeší. Teprve v dalších krocích firmy obvykle přemýšlí, zda a jak mohou dosáhnout uhlíkové neutrality a jakými aktivitami se dále zapojit. Doporučeným postupem dekarbonizaci zahrnout do komplexnější strategie udržitelnosti. V rámci ní můžete rozpracovat a specifikovat jak témata z oblasti životního prostředí, tak i další společenská témata vycházející například z rámce Spojených národů formulovaného skrze 17 cílů udržitelného rozvoje (tzv. SDGs). 

Zajímá-li vás výpočet uhlíkové stopy společnosti a strategie jejího snižování, poradenská firma Sustainables s Vámi tuto problematiku ráda prodiskutuje a případně připraví návrh projektu ať už v oblasti měření uhlíkové stopy či strategií udržitelnosti. Kontaktujte nás pro bezplatnou úvodní konzultaci. 

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz