Chystáte se v Plzni pronajmout pozemek, pro který nemáte využití? Rozumné řešení, ceny půdy ještě porostou!

 

Chystáte se v Plzni pronajmout pozemek, pro který nemáte žádné smysluplné využití? A přemýšleli jste už také o jeho prodeji, ale nakonec jste tuto možnost přece jenom zavrhli? Vše nasvědčuje tomu, že je vaše rozhodnutí velmi rozumné. Ceny půdy dlouhodobě rostou, a to ještě výrazněji, než je tomu u jiných typů nemovitostí. Aby ne! Tohoto artiklu je zkrátka omezené množství, zatímco zájemců neustále přibývá. Zvláště žádané jsou pozemky, na nichž se dá stavět, což je s ohledem na nedostatečnou nabídku na trhu s rezidenčním bydlením pochopitelné. Značně však stoupá také poptávka po zahradách či běžné zemědělské půdě. Zbavovat se hodnotného zboží, za jaké je dnes většina pozemků právem považována, by tedy bylo poněkud krátkozraké. Jednoduše si ho ponechte, a to alespoň do doby, než se definitivně rozhodnete, co s ním. A zatím? Nabídněte ho k pronájmu!

 

Plzeň a pronájem pozemků - minimální nabídka

Pokud se tedy rozhodnete svůj pozemek pronajmout, nemělo by to představovat zásadní problém. Jde-li o nemovitost, kterou lze rozumným způsobem využívat, zájemci se jen pohrnou. Plzeň samotná a rovněž její široké okolí totiž trpí nedostatkem takřka jakýchkoliv volných ploch. Těch určených k pronajmutí najdete v inzerci jen naprosté minimum. O mnoho lepší to ovšem není ani s pozemky, které jsou nabízeny k prodeji. Nejžádanější jsou samozřejmě stavební parcely, což asi příliš nepřekvapí. Byty ve větších aglomeracích jsou u nás už zkrátka příliš drahé, a tak lidé hledají volné pozemky dále od měst, kde by si mohli postavit svůj dům. Takovým zájemcům by však pouhý pronájem asi nestačil. Jiná věc je, vlastníte-li zahradu, ovocný sad, nebo plochu vhodnou k podnikání. V takovém případě někoho, komu budete moci svůj majetek dočasně svěřit do užívání, seženete bez nejmenších pochyb.

 

Výběr z nabídky nájemních pozemků v Plzni (11/2021)

Druh pozemku

Lokalita

Velikost (m2)

Nájemné v Kč (za měsíc)

Zahrada

Skvrňany

500

830

Zpevněná plocha

Skvrňany

260

15 000

Komerční

Božkov

125

5 000

Zahrada

Lhota u Plzně

189

3 500


 

Je vaše nemovitost atraktivní?

Jak rychle a jak výhodně pronájem realizujete, záleží na celé řadě faktorů. Skutečnost, že je tohoto typu nemovitostí na Plzeňsku citelný nedostatek a že veškeré pozemky setrvale zdražují, vám sice hraje do karet, samo o sobě vás to však ke kýženému cíli ještě dovést nemusí. Abyste uzavřeli smlouvu co nejdříve a to za podmínek, které pro vás budou zajímavé, musí být vaše nemovitost v určitých ohledech atraktivní. Důležité je tedy například i toto:

 

Za rozumnou cenu a na kratší dobu

Chcete najít solidního nájemce co nejdříve? Pak byste navzdory vysoké poptávce neměli tzv. přepálit nájemné. Příliš vysoká částka může realizaci vašeho záměru výrazně oddálit. Za jaké peníze jsou pozemky podobné tomu vašemu na Plzeňsku k mání, nejlépe zjistíte díky cenovým mapám nebo tak, že si prostudujete inzerci na internetových realitních portálech. Dejte si pozor také na to, abyste zájemce vždy pravdivě a do detailů informovali o celkovém stavu i reálných možnostech využití vašeho pozemku. Cokoliv v tomto ohledu zatajíte, může se později obrátit proti vám. Raději také neuzavírejte smlouvu s příliš dlouhou platností. Přestože o tom nyní možná pochybujete, může se stát, že budete přece jen pozemek potřebovat pro sebe nebo že ho budete nuceni prodat. Ideální je uzavřít dohodu vždy na rok, maximálně na dva.

 

Prodejte právo stavby

Od začátku zde pracujeme s variantou, kdy se své nemovitosti nehodláte zbavit, ale chcete ji pouze pronajmout. A také jsme konstatovali, že vzhledem k rostoucím cenám pozemků je vaše volba nejspíš velmi rozumná. Co však dělat například v situaci, kdy vlastníte pozemek s komerčním potenciálem a projeví o něj zájem podnikatel, který si ho od vás pronajme pouze pod podmínkou, že mu na něm umožníte postavit třeba sklad nebo nějakou prodejnu? Řešení spočívá v tom, že mu prodáte tzv. právo stavby. Dovolíte mu zkrátka vybudovat takovou provozovnu, kterou ke svému byznysu potřebuje a uzavřete smlouvu třeba na 10 nebo na 15 let. Prostě na tak dlouhou dobu, aby to z hlediska podnikatelského záměru dávalo nějaký smysl a peníze investované do stavby se mohly podnikateli vrátit i s patřičným ziskem.

 

Váš pozemek stoupne na ceně!

Pokud prodáte právo stavby, majitelem objektu bude dočasně nájemce vašeho pozemku, který ho na své náklady vybudoval. Nicméně po té, co platnost smlouvy vyprší, stanete se vlastníkem stavby vy, jelikož ta bude podle práva nově součástí vašeho pozemku. Nejen že tedy o pozemek na rozdíl od toho, kdybyste ho prodali, nepřijdete, ale navíc takto může dojít k jeho zhodnocení. To už stojí za zvážení, nemyslíte?

Nebo jste majitelem pole, sadu či zahrady, kde něco podobného nepřichází v úvahu?

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz