Bludoveček na Šumpersku letos slaví 500 let od svého vzniku

Dnes restaurace a penzion, v minulosti ale sídlo správce bludovského panství, zájezdní hostinec nebo noční klub. Turisticky oblíbený Bludoveček na Šumpersku letos slaví 500 let od svého vzniku. Oproti minulosti nabízí ve svém okolí širší možnosti vyžití, přístupný je na kole i autem.

Historie Bludovečku sahá až do roku 1520. Na místě dnešní vyhledávané restaurace bylo toho roku postaveno významné sídlo své doby – Zámeček. Ten svého času sloužil jako sídlo správce bludovského panství, a to až do 17. století. Poté se totiž tamní správce přestěhoval do nedalekého Bludova, konkrétně do tamní tvrze, která se postupem času proměnila až na dnešní zámek.

Zámeček tak v 17. století ztratil svůj původní účel a byl postupně přestavěn na zájezdní hostinec s názvem Korbílek. Konaly se zde například letní odpolední taneční zábavy nebo střelecké soutěže. Součástí Korbílku byla nejprve pouze výčepní místnost s nízkými dřevěnými stropy, od roku 1822 se pak budova rozrostla i o velkou taneční síň. Takto byla budova využívaná až do padesátých let minulého století.

„Z dnešního pohledu se nám může zdát, že hospoda stála na místě, na kterém se v žádném případě nemohla uživit. Opak je však pravdou, protože každý, kdo chtěl projít ze Šumperka do Bludova, nebo i obráceně, musel minout právě tuto krčmu. Kromě toho zdejší majitelé platili šlechtě výrazně nižší nájem než majitelé hostinců umístěných přímo uprostřed vesnice,“ řekl současný správce Bludovečku Roman Mazák

Než se toto turisticky vyhledávané místo dostalo pod jeho správu, prošlo si zajímavým vývojem i po sametové revoluci. Dřívější majitel zde na začátku 90. let nechal nejdříve zbořit trosky zájezdního hostince, aby zde postavil restauraci. Té se však příliš nedařilo, rozhodl se ji proto následně přebudovat na noční klub. 

Po jeho uzavření projevil o Bludoveček zájem Roman Mazák. „Dobu velké slávy Zámečku připomínal jen rozsáhlý, v pískovcové skále ručně vysekaný, 25 metrů dlouhý sklep. Samotná budova ale byla zchátralá, rozhodli jsme se ji proto zrenovovat a věrni tradici zde opět zřídit pohostinství – konkrétně restauraci s možností ubytování,“ nastínil Roman Mazák. Kromě přestavby budovy se změnilo také její okolí. Na přilehlých loukách vznikla obora s jeleny, stáje s ušlechtilými koňmi nebo zvířecí farma. Rekonstrukce se dočkala také příjezdová komunikace, do Šumperka byla navíc vytyčena i cyklistická stezka.

Současný Bludoveček tak letos slaví 500 let od doby, kdy na jeho místě vyrostlo sídlo správce bludovského panství. „Je trošku paradoxní, že výročí připadlo zrovna na letošní rok, který je pro segment pohostinství mimořádně složitý. Na druhou stranu bohatá historie ukazuje, že hostinec tu přežil už i bouřlivější období včetně světových válek. Věříme proto, že příští rok nakročíme zdárně ke druhé pětistovce a světlým zítřkům,“ uzavřel Roman Mazák.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz