Jak COVID-19 ovládl trh s pronájmy nemovitostí a urychlil inovace

Pandemii Covid-19 aktuálně zažíváme v rámci druhé vlny a již můžeme pomalu sčítat ztráty, které způsobila na trhu s pronájmy. V Praze nejsou ani turisté, ani expati a ceny za pronájmy bytů klesají. Nouzový režim však donutil společnosti urychlit inovace, jejichž zavádění by za standardní situace trvalo mnohem déle. Díky progresivnímu využívání online nástrojů se daří dopady pandemie mírnit a lidé si zvykají na jinou formu komunikace.

Na jaře roku 2020 se čas zastavil a všichni vyčkávali, co se bude dít. Prognóza střídala analýzu, ale nikdo netušil, co bude. Dnes s půlročním odstupem můžeme říct, že nezbytná omezení se pro nás stala normálem a dokážeme v nich žít i podnikat. I když nás něco stojí.

Zákaz cestování mění trh s pronájmy v centru

V centru Prahy je turismus hybnou silou trhu s pronájmy, a protože je turistický ruch v Česku (a nejen u nás) už půl roku v útlumu, musí obchodníci s nemovitostmi měnit cenovou politiku podle aktuální situace a poptávky. „Nejhlouběji se ceny propadly v Praze 1. Ze 450 Kč za m2 měsíčně se snížila cena pronájmů na 350 Kč/m2. Nemovitosti provozované pro krátkodobé pronájmy v centru metropole často nejsou pro dlouhodobé užívání vhodné, a tak musí konkurovat relativně nízkou cenou.“ říká Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti LEXXUS. Další kdysi silný hráč na trhu s pronájmy — obchodní model AirBnb — ztratil svou pozici a díky aktuální zkušenosti bude i v budoucnu obchodně vnímán jako více rizikový a tudíž méně atraktivní. „Nemovitosti na Praze 1 budou po letech k dispozici za ceny odpovídající jejich skutečné kvalitě,“ doplňuje Peter Višňovský, ředitel LEXXUS.

Stěhování za prací se v době covidové pozastavilo

S kartami na trhu s pronájmy míchá další hráč, kterým jsou relokační agentury. Jedná se o vysoce kvalifikovanou službu, která zajišťuje expatům (cizinci v ČR nebo Češi v zahraničí) kompletní servis v podobě ubytování, školy, školky nebo komunikace s klíčovými úřady. Pandemie jejich službu poznamenala a snížila také poptávku po pronájmech. „V první vlně pandemie jsme řešili řadu naléhavých případů, kdy lidé museli odjet během několika dní, aby neuvázli na neurčito. Tam, kde vycestování už nebylo možné, jsme vyřizovali EU residence kartu - přechodný pobyt,“ říká Vadim Hristov z relokační agentury Voerman Czech a doplňuje: „Dnes u nás za propadem poptávky pronájmů stojí rozhodnutí pozastavit stěhování ze strany zaměstnavatele, ale měli jsme i případy, kdy se rodina rozhodla v procesu nepokračovat, z obav šíření nákazy.“ Analýzy trhu dokládají, že uvolnění v letních měsících mobilitu nerozpohybovalo: „Expatriace jako kariérní postup byla zastavena. Dnes se stěhují převážně strategičtí zaměstnanci a rozhoduje se o tom na poslední chvíli. Mobilita většiny méně důležité populace je pozastavena nebo zpožděna,“ říká Hristov.

Inovace, které pomáhají

Pandemie COVID-19 sebou nepřinesla jen špatné zprávy. Její první vlna donutila všechny progresivní společnosti k rychlejším inovacím, které dnes mírní následky druhé vlny. „Ještě před několika lety jsme byli všichni přesvědčení, že na realitním trhu je osobní kontakt a prožitek nenahraditelný. Dnes můžeme s jistotou říct, že vhodné online aplikace jsou v určité situaci velmi vítanou alternativou.“ říká Peter Višňovský z LEXXUSu. „Online prohlídky, sofistikované aplikace na vyhotovování odhadů nemovitostí a plnohodnotný přechod zaměstnanců na homeoffice nám umožňují přímý kontakt se zákazníkem a plynulé zajišťování kvalitních služeb i přes významná omezení,“ shodují se Višňovský a Hristov.

 

Kontakt
LEXXUS a.s.
Realitní kancelář - největší prodejce novostaveb v Praze
Panská 6
11000, Praha 1
Telefon: +420 221 111 999
E-mail: katerina.veckova@lexxus.cz
http://www.lexxus.cz



Kontaktní manažer: Kateřina Vecková
Marketing manager
Email: pr@lexxus.cz
Telefon: +420 221 111 999

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz