Pražský realitní trh se v létě vrátil na úroveň před COVID-19, poklesu cen nic nenasvědčuje

Půl roku od vyhlášení nouzového stavu, propadu prodejů i nájmů se pražský realitní trh vrací k dynamice před pandemií. Propad cen nájemného se zastavil a některé nemovitosti k prodeji dokonce zdražují. Důvodem je dlouhodobě nedostatečný objem výstavby a neustálý zájem o bydlení v metropoli. I pokud by se zhoršila ekonomická situace, poptávka bude převyšovat nabídku.

Ještě v dubnu pražský realitní trh fakticky stál a nájemné v bytech v centru rekordně klesalo pod tlakem nabídky bytů, které opustily turistické platformy krátkodobého ubytování. Už od června se však poptávka začala vracet a v létě už dosáhla úrovně před pandemií. „První dva měsíce pandemie znamenaly výrazné snížení počtu prodejů i pronájmů. Problém byl hlavně v omezené možnosti prohlídek a nejasnosti pravidel,“ říká Peter Višňovský, ředitel realitní společnosti LEXXUS.

Prvními, kdo se vrátil na trh byli bonitní klienti nakupující nemovitosti za desítky milionů korun. „V červnu se zájem rozrostl z luxusní kategorie i do středního segmentu a od té doby objem pronájmů i prodejů roste. Kdybych si vzal půl roku dovolenou a dnes se vrátil, tak bych nepoznal, že se něco událo,“ říká Peter Višňovský.

Prodeje poznamenal propad nabídkových cen

Nepříznivá situace a obava z hospodářského propadu se odrazily na ambicích prodávajících a dochází k rychlejší realizaci obchodů. „Nabídkové ceny secondhandových nemovitostí se částečně umravnily, protože trh opustili spekulanti požadující iracionální ceny. Realizované ceny ale už v červnu poskočily na 112 433 korun za m2 oproti 109 000 za m2 z prosince 2019. I přesto, že část zájemců vyčkává, poptávka pořád výrazně převyšuje možnosti pražského trhu - u většiny projektů v nabídce ceny nadále pozvolna rostou,“ říká Peter Višňovský.

Praha 1 čelí rekordnímu propadu nájmů, zbytek metropole zůstává stabilní

Větší šok zažil trh nájemního bydlení. Nejhlouběji se ceny propadly v Praze 1, z únorových 450 Kč za m2 měsíčně na srpnových 350 Kč/m2. Za propadem stojí útlum turistického ruchu a přesun mnoha bytů z krátkodobých pronájmů do těch dlouhodobých. „Propad způsobily nemovitosti, které se přesunuly z krátkodobých pronájmů. Tyto nemovitosti nejsou pro dlouhodobé užívání optimální a musely konkurovat relativně nízkou cenou. Skutečně kvalitní nemovitosti ve vyhledávaných lokalitách si cenu podržely i během nouzového stavu. V současnosti to vypadá, že obchodní model AirBnb je ve své původní podobě mrtvý a nemovitosti na Praze 1 budou k dispozici za ceny odpovídající jejich skutečné kvalitě,“ říká Peter Višňovský.

Mimo Prahu 1 se ceny nájmů držely na relativně stabilní úrovni. Oproti únorovým 348 kč/m2 nyní činí 325 kč/m2. „S půlročním odstupem lze říci, že úvodní panika na nájemním trhu je dnes již pryč. Po krátkodobém poklesu očekáváme, že nájemné začne opět růst, ač vzhledem k okolnostem pravděpodobně pomalejším tempem,“ říká Peter Višňovský.

 

 

 

Propadu cen nic nenasvědčuje

Silný převis poptávky nad nabídkou, preference klientů platících hotovostí a nedostatek jednotek v nabídce nasvědčuje tomu, že pražský trh se k výrazné korekci neblíží. „Cenový propad spojený s hospodářskou krizí roku 2008 spustil převis nabídky a předzásobení trhu spojené s očekávaným zvýšením DPH na byty a úrokové sazby přesahující 5,5 %. Nyní jsme o 12 let dál a po celou dobu je výstavba nedostatečná. Bez zrychlení stavebního řízení, větší vstřícnosti samosprávy není k masovému zlevňování prostor.  Tyto problémy jsou nejvíc vidět při pohledu zvenčí. Existuje řada zahraničních developerů připravených v Praze investovat. Náš způsob schvalování výstavby je pro ně ale opravdu nečitelný. Zkrátka jsme si mnoho let tvořili zamrzlý, pomalý a neflexibilní trh. Výsledkem je chabá nabídka a tedy i vyšší ceny. Korekci může reálně způsobit jen výraznější a dlouhodobější pokles poptávky. Jarní COVID drama s rezidenčním trhem nic zásadního neudělalo,“ dodává Peter Višňovský.

 

Kontakt
LEXXUS a.s.
Realitní kancelář - největší prodejce novostaveb v Praze
Panská 6
11000, Praha 1
Telefon: +420 221 111 999
E-mail: katerina.veckova@lexxus.cz
http://www.lexxus.cz



Kontaktní manažer: Kateřina Vecková
Marketing manager
Email: pr@lexxus.cz
Telefon: +420 221 111 999

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz