Půjčka jako dobrý sluha, ale špatný pán: Tohle jsou nejčastější chyby, které možná děláte

O půjčce víc než o čemkoli jiném platí, že je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Riziko předlužení nebo špatné volby poskytovatele půjček ale můžete snadno snížit, pokud se budete držet následujících rad. Existují totiž zcela zásadní chyby, kterých se při půjčování dopouštíme. A ty můžou v naší peněžence udělat pořádný průvan. Své o tom ví i pan Pavel, který se sám přesvědčil o tom, že ne každá půjčka je tak výhodná, jak se na první pohled tváří.

Časový pres mě donutil vzít si nevýhodnou půjčku

„Pracuji jako elektromechanik a společně se ženou vychováváme tříletého syna. Bohužel manželčina mateřská je nízká a moje příjmy nejsou na žádné velké vyskakování. Čáru přes rozpočet nám udělala i koronakrize, kvůli které se moje příjmy ještě víc snížily. Když nám z ničeho nic odešla lednička, potřebovali jsme ji vyměnit za novou. Bohužel úspory chyběly, proto jsem začal uvažovat o půjčce. Uprostřed léta, kdy teploty atakovaly hranice třiceti stupňů, jsme s pořízením lednice navíc nemohli zbytečně čekat. Časový pres tak způsobil, že jsem výběr půjčky podcenil.

Protože jsem s půjčkovými produkty neměl sebemenší zkušenosti a nikdy jsem si prozatím úvěr brát nemusel, nevěděl jsem, na co všechno se při výběru zaměřit. Když mě v televizi zaujala reklama na jednu z půjček, dlouho jsem neváhal a vyplnil online žádost. Ještě ten den mě kontaktoval zástupce společnosti s návrhem smlouvy. Peníze slíbil vyplatit hned po jejím podpisu a já souhlasil. Splátky půjčky jsem si mohl v případě problémů odložit a první půjčku jsem mohl získat úplně zdarma díky akci pro nové klienty.“

Výhodná akce nakonec tak výhodná nebyl

„Půjčka s nulovým úrokem mě nalákala k tomu, že jsem si půjčil víc peněz, než jsem skutečně potřeboval. Za prostředky jsme koupili novou lednici a odjeli na týdenní dovolenou k moři. Všichni tři jsme ji totiž opravdu potřebovali. Navíc manželka u moře ještě nikdy nebyla. Proto jsem jí chtěl splnit její dávný sen. To jsem ale netušil, jak si tímhle nezodpovědným rozhodnutí zavařím.

Blížil se termín splatnosti a peníze na uhrazení chyběly. Proto jsem požádal o odklad. Ten ale nebyl zadarmo. Navíc jsem pozbyl možnosti získání půjčky s nulovým úrokem. Ten se tak následně vyšplhal do závratných výšin a já měl problém. Z nepříjemné situace nás nakonec dostali manželčini rodiče, kteří za nás půjčku uhradili. Já se ale do budoucna zařekl, že už nechci o dalších půjčkách ani slyšet,“ uzavírá své vyprávění Pavel, který během sjednávání a čerpání půjčky udělal rovnou několik následujících chyb.

Chyba č. 1: Přeceňujete svoje možnosti

Každou půjčku je potřeba dříve nebo později uhradit. A na její úhradu zkrátka musíte mít. Pokud žijete od výplaty k výplatě, není půjčka ideální variantou. Dostat vás totiž může do mnohem závažnější situace. Důkladně si proto propočítejte, zda váš rodinný rozpočet zvládne další závazek, či nikoli. 

Chyba č. 2: Půjčky neporovnáváte

Nabídka půjček a spotřebitelských úvěrů je na našem trhu opravdu bohatá. Zorientovat se v ní proto nemusí být snadné. V takovém případě je dobré využít nezávislých online srovnávačů a kalkulaček, které za vás vybrané produkty porovnají a vy si tak můžete vybrat přesně takovou půjčku, která vám bude nastavenými podmínkami vyhovovat.

Chyba č. 3: Nečtete smlouvy a podmínky půjčky

Co je psáno, to je dáno – stará a léty i generacemi prověřená pravda, kterou je potřeba zohlednit také při výběru půjčky. Ještě před tím, než vybranou společnost oslovíte, důkladně prozkoumejte parametry půjčky, ale třeba také podmínky akce (např. u zmíněné první půjčky zdarma). Pokud se rozhodnete podepsat smlouvu, i tu důkladně pročtěte a nebojte se zeptat, pokud něčemu nerozumíte.

Chyba č. 4: Zajímá vás jenom úrok

Úrok je důležitý, o tom není pochyb. Říká totiž, kolik za půjčku ve finále zaplatíte. Jenom na základě úroku se ale půjčku nevyplatí vybírat. Mnohem lepší vypovídací schopnost má totiž hodnota RPSN, do které se započítávají také další poplatky, které s půjčkou souvisí.

Chyba č. 5: Půjčujete si víc, než potřebujete

Pokud se půjčce nedokážete vyhnout, vždy si půjčujte pouze nezbytný objem finančních prostředků u ověřených a známých společností. Menší půjčka se totiž splácí mnohem snadněji, než obří deseti či statisícový dluh. Nemluvě o tom, jak vysoké jsou úroky a finální částka, kterou musíte uhradit.


 

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz