Zdravější život i lepší komunikace s úřady. Smart technologie, které chcete i ve svém městě

V chytrých městech se lépe žije i podniká. Inteligentní města jsou navíc ohleduplná k životnímu prostředí, zbytečně se v nich neplýtvá energiemi a jejich obyvatelé mohou využívat nejrůznější moderní technologie. Lavičky s USB konektorem ovšem ještě město chytrým neudělají. Chce to víc. Podívejte se s námi na to, co mohou chytrá města v blízké budoucnosti nabídnout.

Aby se město stalo chytrým, nestačí jen tu a tam využít některou z moderních komunikačních technologií. Informační a digitální technologie v chytrém městě mají sloužit hlavně pro propojení všech klíčových prvků, jako jsou doprava, energetika, zdravotnictví nebo e-government. A jak takové chytré město poznáte? Prostě se v něm bude lépe a zdravěji žít.

Samonaváděcí systém parkování

Moderní města se obvykle potýkají s dopravními zácpami a nedostatkem parkovacích míst. Chytré technologie mohou tento problém zásadně zmírnit. Chytrý parkovací systém řidiče přesně informuje o volných místech, která se jim mohou zobrazovat třeba v mobilních telefonech nebo navigačních aplikacích. Nejde však jen o řidiče, velký prospěch z chytrého řízení parkování mají i sama města. Na základě sesbíraných dat totiž mohou parkování dobře optimalizovat z hlediska nabídky i ceny a zlepšit také vybírání parkovného. Podle Centra dopravního výzkumu například zavedením chytrého parkovacího systému v Barceloně poklesl počet případů nelegálního parkování téměř o polovinu. Chytré řízení dopravy pak umožní třeba sledování intenzity dopravy a aktivní řízení intervalů na semaforech.

Právě v oblasti řízení dopravy čeká chytrá města velký rozvoj. „Bohužel u nás máme města, která vypadají, jako by místo pro lidi byla určena spíš pro auta – jsou hlučná, prašná a suchá. Lidé se tak stěhují za město, do něhož pak dojíždějí. Čekají nás proto velké investice do chytré městské mobility, veřejných prostor, podpory komunit a inovativních veřejných služeb,“ popisuje David Bárta z platformy City:One, která chytrá města popularizuje.

Chytře potřebujeme i svítit

Všechna česká města trápí světelný smog. Veřejné osvětlení totiž často místo na chodníky či silnice svítí na okolní objekty a zeleň. Řešením jsou kvalitní chytré lampy, které svítí opravdu jen tam, kam mají, a umožňují měnit intenzitu osvětlení podle denní doby a provozu v ulicích. I v Česku již příklady správné instalace takového osvětlení najdeme.

Ve středočeských Hrusicích byly jako první v Česku nainstalovány takzvané biodynamické lampy, které září naplno, jen když někdo prochází. Během noci pak lampy mění barvu světla a přizpůsobují se tak přirozeným cyklům přírody. Důležité jsou také energetické úspory, které tato moderní technologie svícení s sebou přináší. „Použitím nových LED světel můžeme obci ušetřit 50 až 60 procent elektrické energie, a když přičteme ještě úsporu za údržbu, tak se můžeme dostat až na 80 procent ušetřených nákladů na svícení. Zároveň mohou úspory obcím investici do moderních světel snadno zaplatit,“ uvádí Jaromír Uhde ze společnosti E.ON.

Smart komunikace s úřady

Asi nikdo z nás nechodí rád na úřady. V chytrém městě si budete moci co nejvíce úředních úkonů vyřídit na dálku pomocí internetu. Již nyní některá města umožňují řadu úředních věcí vyřídit po internetu, mnohdy to však není úplně jednoduché. Změnit to může třeba zřízení centrálního internetového portálu, s jehož pomocí budou lidé se všemi úřady komunikovat. Dobrým českým příkladem může být Brno, jež umožňuje vyřídit řadu věcí, jako je platba za odpady nebo třeba časové jízdenky MHD, pomocí webu BrnoiD.

První opravdová česká chytrá vesnice vzniká na jižní Moravě

Unikátní projekt chytrého satelitního městečka buduje ve Starovicích společnost Přemysl Veselý Invest ve spolupráci se společností E.ON. Opravdová vesnice budoucnosti využívá chytré energetické sítě – smart grids – a obnovitelné zdroje energie. Domy budou vybaveny fotovoltaikou, tepelnými čerpadly a budou připraveny na instalaci wallboxu pro dobíjení elektromobilů. Vše bude propojovat chytrá energetická síť s datovými přenosy pro monitoring a řízení spotřeby elektřiny.

„Chytrá elektrická síť umožní nejen sledování, ale v budoucnu i aktivní řízení spotřeby elektřiny. To je důležité hlavně v souvislosti s rozvojem elektromobility, kdy bude možné aktivně časovat energeticky náročnou spotřebu jednotlivých nabíjecích stanic v domech,“ popisuje záměr Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti E.ON Distribuce. Projekt zahrnuje i 40 nových rodinných domů postavených v nízkoenergetickém standardu. Chytrou obec však nedělají jen technicky vyspělé domy, ale hlavně kvalitní a moderní veřejná infrastruktura.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz