Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miros
Pálavské víno, pažitkové brambory, pečený králík, medvědí česnek, jahodová pěna. Tyto a mnohé další ingredience tvoří základ unikátního květnového menu, které v souladu s přírodou, počasím, regionem i chuťovými pohárky připravil šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem. Na míru vytvořené recepty na polévku, hlavní chod i dezert můžete vyzkoušet doma a pak je přijít ochutnat do restaurace Imperium Restaurant. Dobrou chuť! Medvědí česnekový krém (4 porce) 1 cibule 200g másla 120g hladké mouky 1l domácího zeleninového vývaru 150 ml smetany 33% 100g medvědího česneku Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle a zaprášíme moukou, kterou orestujeme. Vzniklou cibulovou zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a rozšleháme metličkou. Zásmažku je potřeba důkladně provařit. Po odstavení z ohně zjemníme smetanou a vložíme nasekaný medvědí česnek, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. A můžeme podávat. Na polévce je velmi zajímává síla česneku a zároveň jemnost smetany. Takto skvělé polévky docílíme jedině při použití domácího zeleninového vývaru, bez něj to nebude fungovat. Králík pečený na bílém pálavském víně s estragonovou zeleninou a pažitkovými brambory (4 porce) 1 králík 1 velká cibule 2 mrkve 2 petržele ½ menší bulvy celeru Sůl Pepř černý čerstvě mletý 2 snítky estragonu 2 dcl Bílého vína z Mikulovské podoblasti Na brambory: 1 kg brambor 200 g másla Sůl Pažitka Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky 1x4 cm a cibuli na proužky. Vložíme do pekáče, přidáme osoleného a opepřeného králíka. Podlijeme vínem a zasypeme nasekaným estragonem. Přiklopíme a vložíme do trouby na 160°C, 35 minut. Poté odkryjeme, králíka otočíme a dopečeme 10 minut na 180°C Omyté a oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Máslo vložíme do rendlíku a mírném ohni necháme pozvolna přepustit. Přepuštěním se nám oddělí tuk od zbytků mléka. Takto upravené máslo vlijeme do připravených brambor, přisypeme na jehličky nakrájenou pažitku, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pošťoucháme. Dovařené jídlo můžeme podávat. V žádném případě nesmíme zapomenout na zeleninu, konkrétně na výpek se silou vína. K němu se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasné doplnění intenzivní vůní estragonu, který jídlu dodá jiný rozměr! Jahodová pěna se šumivým vínem a domácí sušenkou (4 porce) 300g čerstvých jahod 200g cukru moučka (podle chuti a sladkosti jahod) 1 dcl šumivého vína 1 dcl smetany 33% 1 plátek želatiny Jahody na dozdobení Na sušenky: 1 vejce 100g cukru krystal 1 vanilkový cukr 80g drcených ořechů 80g plátkových mandlí 150g mouky hladké 0,2 cl mandlového likéru Amaretto Jahody omyjeme a zbavíme lístků, překrájíme je na poloviny a zasypeme moučkovým cukrem, aby pustily šťávu a změkly. Poté zalijeme šumivým vínem a rozmixujeme. Smetanu mírně našleháme, aby zůstala napůl tekutá, poté přimícháme do rozmixovaných jahod. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody a zahřejeme na mírném ohni tak, aby nepřišla k varu. Rozpuštěnou želatinu přimícháme do jahodové směsi. Rozdělíme do sklenic a dáme do chladu ztuhnout. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme ořechy, mandle, mouku a likér Amaretto. Vše důkladně promícháme, vznikne nám pevnější, ale lepivé těsto, které vyklopíme na pomoučenou plochu a vypracujeme šišku. Takto vypracovanou šišku vložíme na pečící papír a dáme péct na 180°C 25 minut. Po vytažení z trouby šišku rozkrájíme na plátky asi 1 cm silné, které dopečeme při 150°C cca 10 minut. Vychlazenou ztuhlou pěnu dozdobíme čerstvými jahodami, mátou, sušenkou a můžeme podávat. Lahodná a osvěžující pěna vypadá vedle drsné a výrazné sušenky poměrně jemná, ovšem spolu tvoří velmi zajímavou kombinaci protikladů.
Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz
Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800