Kuřáci za volantem ohrožují sebe i ostatní

Klasický obrázek, se kterým se bohužel setkáváme dennodenně – řidič osobního automobilu stojící na křižovatce s cigaretou v ruce a pootevřeným okýnkem. Červená vystřídá zelenou a osoba za volantem cigaretu vyhazuje z okna a věnuje se provozu. Tato situace reálně znázorňuje ten lepší případ. V tom horším řidič pokračuje v jízdě s kusem tabáku a cigaretového papírku v ruce. V dané chvíli si snad ani neuvědomuje, že ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky provozu.

Za volantem je každá sekunda drahá

Lékaři, ministři, ale i zástupci bezpečnostních složek varovně zdvihají prst a bijí na poplach. Mnozí z nich se dokonce vyjádřili pro úplný zákaz kouření za volantem. Důvody jsou prosté a je jich hned několik. Nejen, že pasivním kouřením kuřák ohrožuje ostatní pasažéry ve vozidle, ale také je jeho pozornost značně ovlivněna negativním směrem. Stejně jako mobilní telefon u ucha, tak i cigareta ovlivňuje řidičovu pozornost více, než je zdrávo. Za volantem je bohužel každá sekunda drahá. V tom lepším případě kuřák řeší pouze propálené potahy sedaček, v tom horším – raději nedomýšlet…

Jedno cigárko na uklidnění

Mnozí řidiči pro omluvení svého nešvaru používají poměrně častou výmluvu, kterou své okolí přesvědčují, že jim cigareta pomáhá se soustředěním. Tento mýtus vyvrátili dopravní psychologové, kteří v rámci vlastního výzkumu neprokázali žádnou přímou souvislost se zvýšením koncentrace a vykouřenou cigaretou. Jejich výzkum dokonce potvrdil pravý opak. Vykouření jediné cigarety totiž zužuje zorný úhel a adaptaci očí kuřáka. Krom toho je pozornost člověka narušena během samotného procesu a následné manipulace s cigaretou. Není tedy divu, že kuřáci bourají až třikrát častěji než lidé, kteří tomuto nešvaru nepropadli.

Alternativou mohou být elektronické cigarety

Pokud si cigaretu za volantem nedokážete odpustit, pak tu klasickou vyměňte za moderní elektronickou. Během kouření elektronické cigarety totiž nedochází ke spalování cigaretového tabáku a papírku, tudíž své okolí neobtěžujete štiplavým kouřem ani zápachem. Zároveň do svého těla nevpravujete dehet a další toxické látky, jež vznikají právě spalováním výše uvedeného. Také uvedení elektronické cigarety do provozu je velmi jednoduché a zpravidla nevyžaduje vaši pozornost. Stačí pouze párkrát zmáčknout tlačítko k tomuto účelu určené a cigareta je připravena k používání. Když se k výše uvedenému přidá ještě absence odpadávajícího popela a možnost nákupu e-cigaret s nulovým obsahem nikotinu, je možno elektronickou cigaretu považovat za vhodnou alternativu té klasické.

Právní úprava problematiky

Doposud se ještě na stolech poslanců a senátorů neobjevil zákon, který by kouření cigaret za volantem upravoval, případně sankcioval. Pokud se u řidiče, který zavinil dopravní nehodu, prokáže ovlivnění pozornosti, které má na svědomí právě cigareta, nemá tato skutečnost na případnou výši trestu žádný vliv. S největší pravděpodobností je to však pouze otázka času. O úplném zákazu kouření v restauracích a kavárnách totiž v současné době horlivě diskutují zejména zástupci ČSSD – konkrétně ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. A od zákazu kouření v restauracích je to již pouze krůček k zákazu kouření za volantem. Pokud zákon vejde v platnost, dotkne se značné části populace. Na kuřáky elektronických cigaret však tento zákaz prozatím nebude mít žádný vliv. Více informací o elektronických cigaretách a jejich příslušenství naleznete na http://www.gallagher.cz/

Kontakt
Jan Schejbal
Kocbeře 91
54464, Kocbeře
Telefon: 776246618
E-mail: jan.schejbal@vceliste.cz
http://www.



Kontaktní manažer: Jan Schejbal
Email: jan.schejbal@vceliste.cz

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz