Poptávka po jemně perlivých vínech v Česku vzrostla o 20 %. Oblíbená jsou zejména v létě

V Česku roste poptávka po jemně perlivých vínech. Podle aktuálních statistik vinařství Víno Blatel z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Slovácku se spotřeba jemně perlivých vín meziročně navýšila o 20 %. Důkazem toho je i zvyšující se oblíbenost v gastronomických provozech. V posledních letech Češi stále častěji upřednostňují některé druhy vín v souvislosti s aktuálním ročním obdobím. Podle odborníků tak během letních měsíců počet prodaných jemně perlivých vín několikanásobně vzrostl. „V poptávce po jemně perlivých vínech Frazaneto jsme zaznamenali meziroční nárůst o 20 %. Jen v letošním roce jsme prodali již zhruba o čtvrtinu lahví jemně perlivých vín více než minulý rok a očekáváme, že se počet bude i nadále zvyšovat,“ uvedla Monika Kořínková, marketingová ředitelka Vína Blatel. „Právě nižší obsah oxidu uhličitého podporuje svěžest a lehkost vína. Proto se stává tak oblíbeným zejména v letních měsících,“ dodala Kořínková. Trend zvyšující se poptávky po jemně perlivých vínech během letních měsíců potvrzují také tuzemští provozovatelé gastronomických služeb. „Obliba jemně perlivých vín každoročně stoupá. Především v letním období tvoří až 30 % z celkového množství prodaného vína,“ sdělil Martin Haritun, provozovatel funkcionalistické Kavárny Era. „V chuti můžeme cítit jemnou kyselinku, která vínu dodá svěžest a podpoří jeho lehkost. Právě proto jemně perlivá vína v gastronomii doporučujeme k mořským plodům, k jemným úpravám ryb, letním zeleninovým salátům a samozřejmě k těstovinám,“ vysvětlil Haritun. Vedle růstu spotřeby jemně perlivých vín se v letním období zvyšuje i poptávka po lehkých bílých vínech. „Zhruba od května do září zaznamenáváme až 30 % nárůst spotřeby těchto vín. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Muškát Moravský, Ryzlink Rýnský a Sauvignon,“ řekla Monika Kořínková z Vína Blatel. Ačkoliv se poptávka po lehkých bílých a jemně perlivých vínech během letních měsíců zvyšuje, spotřeba červených vín zůstává stabilní. „Navzdory vysokým letním teplotám se odrůda Merlot prodává stejně jako například v zimě. Pokud má někdo v oblibě těžší červená vína, neodradí ho ani teplé počasí a vysoké teploty. Důkazem toho je i fakt, že se poptávka po Merlotu v uplynulém roce zvýšila téměř o čtvrtinu, a to i přes extrémně teplé loňské léto,“ uzavřela Kořínková.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz