Příprava a sklízení čaje - ze zahrady až k dodání do Vašeho čajového šálku.

Vezmeme čajovou konvici, připravíme si sáček oblíbeného čaje…., ale jak byl čaj v sáčku skutečně vyrobený? Na některých baleních můžeme vidět smějící se ženy, které trhají čajové lístky z keřů, ale co se stane s těmito lístky po natrhání až do okamžiku, kdy vypadají přesně tak, jak je známe my- jako čaj ? Všechny pravé čaje (na rozdíl od bylinných a ovocných odvarů), pocházejí v podstatě ze stejné rostliny Camelia sinensis. Spotřebitelé velmi dlouho věřili, že různé druhy čajů pocházejí z různých rostlin. Ve skutečnosti je příčinou tak velkých odlišností v chuti čaje – což je na něm to nejúžasnější- jen různý postup při zpracování lístků. Čaj je sbírán ručně, navzdory mnohým pokusům vyvinout vhodné stroje. Každých 7-14 dnů jsou ze všech výhonků odtrhávány pupeny se dvěma koncovými lístky (two leaves and bud), a dovedná sběračka ( čaj sklízejí téměř výhradně ženy) může natrhat denně 25-30 kg.V teplejších oblastech se může sklízet téměř po celý rok, avšak ve vyšších nadmořských výškách nebo chladnějších oblastech je sklizeň omezována vegetačním cyklem. Zpracování probíhá co nejdříve po sběru a téměř vždy na plantáži. Fáze zpracování čaje Černý čaj Je tradičně oblíben především v Evropě a bývalých anglických koloniích. Zavadání – Čerstvě natrhané čajové lístky- 2 koncové s pupenem- se nechají rozprostřené ve stínu zavadnout, nejméně 10, ale i 18 hodin. Během této doby ztratí téměř 50 % své vlhkosti a stanou se ohebnými. Rolování – Zavadnuté lístky pokračují přímo do rolovacích strojů – zde dochází vlivem svinování k narušení buněk v listech, lehkému rozlámání nebo roztrhání , a promíchání lístků s buněčnou šťávou. Oxidace - Dříve nesprávně „fermentace“- Vystavením působení vzduchu, kdy čaj leží rozložený v tenkých vrstvách při vysoké vzdušné vlhkosti a v teple 24-29°C, dochází k oxidaci enzymů(fermentaci), která mění vlastnosti čaje. Díky tomu získává čaj výraznou vůni a barvu. Sušení - Tato fáze se ukončí sušením horkým vzduchem při teplotě okolo 90 °C. Jedná se o velmi citlivý a přesný proces, neboť lístky by se mohly „přepálit“, čímž by velice klesla hodnota výsledného produktu. Během sušení se někdy k čajovým lístkům přidávají květy vonných rostlin nebo ovoce, aby nasytily čaj svojí vůní. Třídění - Třídící stroj rozdělí části lístků podle velikosti, odstraňuje řapíky a nečistoty. Oolong Po zavadnutí se lístky stáčí bez použití tepla a délka oxidace (fermentace) se liší podle původu vzniku čaje od 15-60%. Důležité je oxidaci polyfenolů zastavit v pravou chvíli, vystavením lístků velkému žáru při současném mísení. Čaj má načervenalou barvu, sladkou vůni a vyzrálou příchuť. Zelený čaj Po zavadnutí se prudkým sušením nebo napařením inaktivují enzymy, způsobující oxidaci , takže k ní vůbec nedojde. Potom probíhá svinování a sušení. Výsledná barva se změní na olivově zelenou. Zelený čaj má velmi jemnou vůni a mnohem svíravější chuť, než černý čaj nebo oolong, neboť právě neoxidované polyfenoly- svíravé a hořké chuti- jsou podstatou výjimečnosti zeleného čaje. Bílý čaj Připravuje se z ještě nerozvitých listových pupenů s chloupky, které mají lehce stříbřitou barvu (proto se mu někdy říká stříbrný čaj), nebo mladých čajových lístků sklizených do 48 hodin po vyrašení. Je pouze lehce spařen a vysušen sluncem, nebo pražen na pánvích a neustále mísen kruhovými pohyby rukou, aby bylo zajištěno rovnoměrné vysoušení a jednotná barva. Je velmi lahodný a vzácný. Všechny druhy čajů dováží do ČR přímo ze Srí Lanky společnost de Wolf GROUP z Chebu. http://www.dewolf.cz/cs/e-shop/produkty-ze-sri-lanky/gastro/caje/z-cajove-zahrady

Kontakt
ANERI s.r.o.
Marketingová firma
Hodkovická 52
46006, Liberec
Telefon: 482 777 777
E-mail: aneri@aneri.cz
http://www.aneri.cz



Kontaktní manažer: Dalibor Kotek
ředitel
Email: aneri@aneri.cz
Telefon: 482 777 777
Fax: 482 777 778

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz