TRUTNOVSKÉ ŠVESTKOVÉ BUCHTY

TRUTNOVSKÉ ŠVESTKOVÉ BUCHTY Když nastane čas švestek, hledáme recepty na koláče, buchty, moučníky, ovocné knedlíky, povidla nebo čatní. Nastanou švestkové hody, kterým nikdo neodolá. Kromě brambor a zelí, což je zelenina typická pro krkonošskou kuchyni, se v domácnostech hojně zpracovávají právě i švestky. Recepty na švestkové dobroty se dědí z generace na generaci, stejně jako recepty na krkonošského houbového kubunebokrkonošské kyselo, sejkoryazelníky. Receptů na švestkové buchty jsou desítky, jeden jediný ovšem pochází z Trutnova. Kdysi dávno, někdy začátkem minulého století, jistá Anastázie Horňáková, hospodyně na panským, jak se říkávalo, si usmyslela, že do buchty ke švestkám přidá ještě čokoládu, to prý proto, aby pánovi lépe chutnalo. Plísnil ji totiž za to, že její švestkové buchty jsou kyselé. A tak se stalo, že napříště už si Stázička u kupce kupovala dvě štangličky čokolády, jednu pro sebe a jednu do buchet, když věděla, že švestkové buchty bude péct. Recept si pak žil svým životem, hospodyňky si ho opisovaly, jejich dcery si ho opisovaly, i jejich dcery…, a tak šel život a trutnovské buchty se švestkami a čokoládou se ve zdejších domácnostech pečou dodnes. Ingredience asi na dvacet buchet: švestky, tabulka čokolády na vaření, 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 1 žloutek, 250 ml mléka, sůl, tuk, droždí a další cukr do buchet. Postup: 2 lžíce hladké mouky smícháme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek. Smícháme zbytek hladké mouky s polohrubou, přidáme sůl, vejce, žloutek, kvásek a rozehřátý tuk. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Po vykynutí těsto vyválíme a rádýlkem si vytvoříme čtverce asi tak velké, aby se nám vešly do dlaně. Na každý kousek položíme dvě půlky švestek, kousek čokolády, lžičku cukru a případně skořici. Zabalené buchty dáme na pekáč vymazaný tukem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Po upečení potřeme každou buchtu rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

Kontakt
XANTIPA AGENCY s.r.o.
Bulharská 66
541 01, Trutnov
Telefon: 499 941 941
E-mail: hanka@xantipa.eu



Kontaktní manažer: Hanka Topolovová
Email: hanka@xantipa.eu

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz