Dva nové knižní tituly

Vydavatelství Imagination of people uvádí na trh dva knižní tituly. Knihy Váňa král koňáků a Život v sedle, které zevrubně popisují vzestupy i pády, které Josef Váňa ve svém životě prodělal. Kniha jeho života ovšem pokračuje příběhem z letošní 120. Velké pardubické, kde po tvrdém souboji s osudem vyhrál s koněm Tiumen. Sám Josef Váňa dosáhl již sedmého vítězství jako jezdec a osmého jako trenér. Popřejme tedy Josefu Váňovi všechno nejlepší k jeho 58. narozeninám, hodně zdraví, ale hlavně hodně sil do další práce s jeho milovanými koňmi.

“Nejtěžší dostih nevyhrávají nohy koně, nýbrž jeho srdce…“

20. října 1952 spatřil ve vesnici Solné na Valašsku poprvé světlo světa malý Pepík Váňa. V té době bylo ještě zcela běžné, že valnou většinu polních prací prováděli koně zapřažení v potahu. Dodnes si Josef Váňa pamatuje, kde viděl jako pětiletý chlapec, prvního jezdeckého koně. Bylo to v zemědělském družstvu a polotěžká kříženka se jmenovala Furiosa. Už v dětství si vysloužil mezi kamarády přezdívku Jovan, a už od malička jezdil na všem, na čem se jezdit dalo. A snad v té době se začal psát příběh, který by dokázal vymyslet snad jen Dick Francis.

Svůj první dostih jel 30. září 1979 na kobylce Kalině a první vítězství měl v kapse. V roce 1985 se poprvé dostal na dráhu slavné Velké pardubické s koněm Paramonem a skončil na úspěšném druhém místě. Jak říká Josef Váňa: „Paramon byl v takovém stádiu, že se na něj nedalo sednout a vyloženě si začal dělat z lidí kolem sebe srandu. Byl svým způsobem nezvládnutelný kůň. Pustil jsem se do něj a do jara jsem ho, i když kolikrát „stříkala krev“ z něho i ze mě, přemluvil k tomu, že jsem na něm byl schopný normálně jezdit.“ Paramon byl první podnět k tomu, aby začal znovu uvažovat o svém ztraceném ideálu, stát se dostihovým jezdcem. Kvůli němu si tenkrát udělal amatérský kurz a začal jezdit dostihy.

Pak už se zdála cesta ke slávě otevřená. V roce 1994 přežil svou smrt. Na dostih v německém Iffezheimu u Baden-Badenu nikdo nezapomene. V sedle Verona se připletl do kolize a odnesl si z toho těžký otřes mozku, mnohačetné zlomeniny a těžké zranění plic. Lékaři pochybovali, že přežije. Josef Váňa to ale nevzdal a díky pevné vůli se uzdravil. Po návratu z nemocnice už druhý den seděl v sedle koně Matia Mou.

Který kůň se každému vybaví, když se řekne Josef Váňa? Železník! No jistě! Nikdo nemůže zapomenout na Velkou pardubickou v roce 1991, kdy spadl ze Železníka na Poplerově skoku, ale nevzdal to, nasedl zpět a vyhrál. Zajímavé ovšem je to co o Železníkovi řekl sám Josef Váňa: „Já nemohu říct, který kůň mi nejvíce přirostl k srdci. Samozřejmě Železník, se kterým jsem vyhrál 4× Velkou, se nabízí, že by to mohl být on, ale není to pravda. Já jsem ho neměl rád pro jeho aristokratickou povahu. On byl takový drzý a rozverný kůň. Spousty lidí si ochočil a dělal si s nimi, co chtěl. Já jsem naopak na něj musel být přísný, abych z něho tu panovačnost dostal.“ Na otázku, kterého koně měl nejraději, z Josefa Váni odpověď nedostanete.

Kontakt
KNIHCENTRUM.CZ s.r.o.
KNIHCENTRUM.CZ nabízí učebnice, pohádky, mapy, knihy online, knihy pro děti a mládež a levné knihy
Vratimovská 696/78
71900, Ostrava - Kunčice
Telefon: +420597490490
E-mail: knihcentrum@gmail.com
http://www.knihcentrum.cz/



Kontaktní manažer: Václav Mach
Email: knihcentrum@gmail.com

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz