Jak využít vakuum ve zdravotnictví a farmacii?

Vakuum nachází své uplatnění napříč obory. Využíváte jej i v tom vašem? 

Z hodin fyziky si zřejmě pamatujete, že vakuem rozumíme vzduchoprázdno. Prostředí s velmi malou hustotou části či tlakem nižším než je podtlak. A toho je možné využít v celé škále odvětví. 

Vývěva oslavila sté narozeniny 

První průmyslově vyráběná vývěva spatřila světlo světa před více než sto lety. Vakuovým procesem od té doby prochází většina výrobků, s nimiž přicházíme do styku. Nejčastěji máme na očích vakuově balené potraviny, u nichž vakuováním nahrazujeme konzervaci. Vakuováním (odstraněním kyslíku) prodloužíme jejich trvanlivost. 

Vakua využíváme častěji, než si možná uvědomujeme

Vakuum ovšem nachází své uplatnění v mnoha dalších oborech. Spolu s potravinářstvím se jedná o automobilový, strojírenský, chemický a tiskařský průmysl, při zpracování a obrábění dřeva a v celé řadě dalších odvětví v čele se zmíněným zdravotnictvím a farmacii, na které se v tomto článku zaměříme.

Olejové rotační

Buďme ale konkrétní. Ve zdravotnictví nacházejí své využití olejové rotační vývěvy, jež umožňují odsávání tekutin při různých chirurgických zákrocích a sterilizaci nástrojů. V těchto vývěvách dochází k recyklaci oleje, kterým jsou vývěvy těsněny a mazány. 

Suchoběžné bezolejové

Víte, na jakém principu funguje polohovatelná nemocniční postel? Samozřejmě že na principu vakua. Zdrojem pohonu jejich polohování konkrétně bývá vývěva suchoběžná bezolejová grafitová. Ta funguje na principu chlazení vzduchem, jehož se využívá také i v přenosných odsávačkách. 

Vodokružné

Další kategorií jsou vývěvy vodokružné. Velmi odolné průmyslové vývěvy, které prakticky vylučují nasátí jakýchkoliv nečistot. Z toho důvodu se uplatňují například při sterilizaci zdravotnických prostředků. 

Zobákové 

V centrálních odsávacích vakuovacích stanicích se často setkáváme s vývěvami zobákovými fungujícími na principu dvou rotujících zobáků synchronizovaných pomocí přesné převodovky.

Dmychadla 

Dalším praktickým zařízením pracujícím na principu vakua je dmychadlo. Jedná se o rotační stroj, který přečerpáváním vzduchu, plynů nebo směsi plynů vytváří podtlak nebo přetlak. Dmychadla najdou uplatnění v potravinářství, zemědělství, uhelných elektrárnách, ale třeba i saunách, wellness centrech a lázeňských zařízeních, kde se jejich pohonu využívá například při vzduchových masážích nebo pro transport horkého vzduchu do vířivek. 

Uplatnění vakua a vakuových technologií v praxi je, jak je vidno, opravdu bohaté. Možná jej můžete využít i ve vaší výrobě! Zvýšíte jimi svou spolehlivost, zrychlíte výrobní proces, snížíte náročnost údržby i náklady na servis i elektrickou energii. Tak neváhejte! 

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz