Rakovina tlustého střeva zabíjí v ČR nejvíce lidí, prevence onemocnění trávicího systému je přitom j

Nezdravý životní styl, nadváha a špatné stravovací návyky často vedou k více i méně závažným onemocněním trávicího systému. Čechy nejčastěji trápí zácpa či pálení žáhy, rakovina tlustého střeva a konečníku je dokonce nejčastějším typem rakoviny a umírá na ni nejvíce lidí. Stěžejní je prevence formou úpravy životního stylu a také pravidelné návštěvy u lékaře. Zácpa může vyústit v hemoroidy či v inkontinenci Mezi nejčastější formy zažívacích potíží patří zácpa, nadýmání a pálení žáhy. Pokud tyto problémy přetrvávají a neřeší se, mohou vyústit v závažnější onemocnění. Chronická zácpa může například pacienty dovést až k hemoroidům, krvácení z konečníku nebo k inkontinenci stolice. Dle českého národního výzkumu trpí chronickou zácpou 13 % populace.Celkově ale patříme k zemím s nižším výskytem tohoto problematického onemocnění, hůře jsou na tom například lidé z Austrálie, Španělska, Holandska nebo Francie, kde zácpou trpí více než 20 % obyvatel. „Jako prevence vzniku a přetrvávání zácpy slouží dostatečné množství vlákniny ve stravě. Do jídelníčku proto zařaďte sušené ovoce, oříšky, čočku a vybrané druhy ovoce a zeleniny. Proti vzniku zažívacích a trávicích problémů všeobecně pomáhá také pobyt na čerstvém vzduchu a užívání probiotických doplňků stravy,” vysvětluje lékař Pavel Hanzelka ze společnosti LR Health & Beauty. Po jídle si nelehejte, vyhnete se pálení žáhy Reflux, neboli pálení žáhy, je nepříjemné onemocnění, při kterém se natrávené jídlo vrací zpět z žaludku do jícnu. Tím se rozežírá sliznice jícnu, což doprovází právě nepříjemné pocity pálení. Tento problém trápí celých 18 % Čechů. Nejméně se s těmito potížemi potýkají obyvatelé asijských zemí, naopak nejvíce pálení žáhy postihuje Mexičany a Španěly. K refluxu mají obecně větší sklony lidé obézní či s nadváhou a kuřáci. Výzkumy také odhalily, že jím trpí polovina těhotných žen. Po porodu však jejich obtíže většinou samovolně odezní. Pokud se reflux nijak neřeší, může vyústit až ve vznik vředu a také zvýšení rizika vzniku rakoviny. Jako jednoduchou prevenci lékaři doporučují nechodit si po jídle lehnout. Ve vodorovné poloze se totiž může jídlo snáze vracet zpět do jícnu. Každý druhý Čech s rakovinou tlustého střeva a konečníku umírá Nejčastějším druhem rakoviny u mužů je karcinom prostaty, u žen nádorové onemocnění prsu. Dle posledních údajů Národního onkologického programu je ale u obou pohlaví vysoký výskyt kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku. Na tento typ rakoviny v současné době Češi také nejčastěji umírají. „Pro úspěšnou léčbu je nejdůležitější včasné zachycení nemoci. Z důvodu nepříjemného vyšetření a intimní bariéry se ale spoustu Čechů dostaví k doktorovi až v pokročilém klinickém stadiu. Rakovinu tlustého střeva tak přežije jen každý druhý člověk, což je nejméně v porovnání s ostatními druhy rakoviny,” objasňuje Hanzelka. Rakovinu tlustého střeva a konečníku je možné zjistit poměrně jednoduchým vyšetřením krve ve stolici nebo kolonoskopií. Vzniku zažívacích a trávicích problémů se dá jednoduše předcházet Onemocnění trávicího systému jsou často připisována nezdravému životnímu stylu. Při jeho změně je v první řadě nutností začít u jídla - lidé by měli omezit červené maso a uzeniny a do jídelníčku naopak zařadit dostatek ovoce a zeleniny. Kromě vlákniny pomáhají dobrému trávení také probiotické bakterie. Vedle změny jídelníčku je také dobré omezit stres a dopřát organizmu dostatek pohybu. Mezinárodní tým expertů totiž zjistil, že volnočasové aktivity pomáhají snižovat riziko vzniku 13 typů zhoubných nádorů, mezi nimi právě také karcinomu tlustého střeva a žaludku. Z aktivit se osvědčila například chůze, běh či plavání.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz