Světovým rekordmanem se loni stal český rybář. Češi však stále rybám na chuť nepřišli

Uplynulá rybářská sezóna celosvětově přinesla celou řadu rekordních úlovků. Světový rekord v lovu kapra od loňska drží Tomáš Krist z jihomoravských Milotic. Osmačtyřicetikilového velikána ulovil v květnu v Maďarsku poblíž Balatonu. I přes šikovnost místních rybářů však evropské statistiky ukazují, že konzumace mořských ani sladkovodních ryb Čechům stále ještě blízká není. Přestože Češi statisticky patří mezi nejmenší konzumenty ryb, rybaření je u nás stále velmi populární činností. Prvenství co do objemu lovených druhů patří jednoznačně kaprům obecným, kteří tvoří zhruba osmdesát procent místních sladkovodních ryb. Loni v květnu kapří laťku nastavil vysoko doslova ve světovém měřítku Tomáš Krist z jihomoravských Milotic, který v Maďarsku ulovil největšího kapra v historii. V Čechách kapr, v Itálii sumec S bezmála padesátikilovým úlovkem Krist zápasil přes půl hodiny v privátním maďarském revíru Euro Aqua, který pro nadměrný výskyt obřích kaprů vyhledávají rybáři z celé Evropy. 125centimetrovou rybou tak překonal stávající rekordní úlovek, šestačtyřicetikilového kapra lysce z roku 2012 pocházejícího ze stejného revíru. Obra záhy vypustil zpět do vody, což je u lovu podobně rozměrných ryb běžný postup. Lokální rekordy padaly loni také například u sousedů na západním Slovensku, kde se místnímu rybáři Ivanu Teplanovi v červnu podařilo na veřejné vodní ploše chytit kapra s váhou 30 kilogramů. Celosvětovými médii loni nejednou prolétlo též jméno italského rybáře Dina Ferrariho, jemuž se v deltě řeky Pád poštěstilo ulovit historicky největšího sumce chyceného na udici. Velikán měl neskutečných 127 kilogramů a měřil 267 centimetrů, Ferrari se s ním potýkal zhruba 40 minut. Východoevropské země rybám tolik neholdují Z údajů databáze Eurostat vyplývá, že evropští rybáři každoročně dodávají na trh bezmála 6,5 milionu ryb, mezi nejčastěji chytané druhy patří sleď, šproty nebo makrela. Nejoblíbenějšími sladkovodními rybami u nás jsou například kapr, pstruh, amur, štika, candát, úhoř, okoun či sumec. „Češi se s necelými deseti kilogramy konzumovaných ryb ročně na osobu řadí na jedno z posledních míst v žebříčku států Evropské unie. Pouhá konzumace ryb jedenkrát za týden přitom podle longitudinálního výzkumu amerických vědců sníží riziko cévních chorob až o dvaapadesát procent. Nejvíce těchto zdravých kyselin obsahuje maso lososa, tuňáka, pstruha, makrely nebo sardinek,“ upozorňuje na důležitost přítomnosti ryb v jídelníčku Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Za námi tak v evropském srovnání stojí už jen státy jako Slovensko, Bulharsko či Rumunsko. Úplně poslední příčku obsadili s pouhými 5,3 kilogramy ryb na osobu a rok Maďaři. Naopak nejzarputilejšími jedlíky zůstávají Portugalci se závratnými 56,7 kily konzumace rybího masa na osobu ročně. „Ze zdravotních důvodů by se ryby měly vyskytovat v jídelníčku ideálně alespoň dvakrát týdně. Pokud zvolíme některou z tučných mořských ryb, dokážeme dosáhnout doporučené týdenní dávky nenasycených mastných kyselin snáze než například konzumací kapra,“ dodává Sedlák.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, tiskové konference, komunikace s novináři, PR články

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz