Statisíce Čechů ročně skolí chřipka, prevence by měla směřovat na trávicí trakt

Podle Ministerstva zdravotnictví u nás chřipkou každoročně onemocní statisíce obyvatel. Celosvětově je to pak přibližně 10 až 15 % populace, což je bezmála 3 až 5 milionů lidí. Mezi nejčastější onemocnění přitom patří nachlazení, chřipka, angína a záněty horních či dolních cest dýchacích. Viry a bakterie útočí na oslabenou imunitu, kterou má na svědomí zejména rychlá změna teplot a příchod chladného počasí. Jak si lze posílit obranyschopnost, abychom se těmto nemocem ubránili a zároveň nezatěžovali tělo chemií? Za oslabenou imunitu může počasí i změna biorytmu Nejrizikovějším obdobím roku z hlediska oslabení imunitního systému je podzim. „S ním přichází náhlý pokles teplot, pro lidský organismus jsou zatěžující zejména teplotní výkyvy. Neumíme se jim totiž přizpůsobit a podceňujeme teplé oblečení, v místnostech je suchý vzduch, mění se náš biorytmus, dopřáváme si méně spánku. Náš organismus je tak méně odolný vůči stresovým situacím a jeho obranyschopnost klesá. Následně ho napadají viry a bakterie, které jsou v podzimních měsících přemnožené a šíří se rychleji než v jiných ročních obdobích,” vysvětluje MUDr. Tomáš Kampe, odborný konzultant LR Health & Beauty. Riziko nákazy přitom nejčastěji hrozí školákům, kteří se shromažďují ve větším počtu lidí. Největšímu nebezpečí pak vzhledem k oslabenému organismu podléhají novorozenci, senioři a chronicky nemocní. Posílit imunitu lze otužováním, saunováním i dodržováním hygieny Narozdíl od zdravých lidí, kteří disponují mnoha obrannými mechanismy, které se s bacily umí vypořádat, lidé se sníženou imunitou snáze onemocní, průběh choroby je intenzivnější a déle přetrvává. Prvním krokem k posílení obranyschopnosti organismu by tak mělo být dodr-žování vyjmenovaných zásad - tedy především teple se oblékat, spát průměrně 8 hodin denně, být v psychické rovnováze a je-li to možné, vyhýbat se většímu shromáždění lidí v uzavřených prostorách. Účinnou metodou je také otužování těla vzduchem nebo vodou. Otužování vzduchem spočívá v nastavení teploty v místnosti na 20 až 22° C, pravidelném větrání a každodenním svižném cvičení při otevřeném okně. Pod studenou sprchou by pak otužování mělo probíhat pravidelně, za pohybu a vždy v délce 1 až 3 minuty. Doporučenou variantou je také saunování, které povzbuzuje imunitu díky střídání tepla a chladu. Velký vliv na obranyschopnost organismu má také respektování základních pravidel hygieny, tedy do-statečného mytí rukou. Viry a bakterie se totiž přenášejí nejen v kapénkové podobě, tedy vzduchem, a kontaktem s již nakaženou osobou, ale také nepřímo prostřednictvím kontami-novaných předmětů. Mezi nimi nejčastěji najdeme předměty denní potřeby, jako jsou kapes-níky, nádobí nebo hračky. Nejvíce imunitních buněk sídlí ve střevech S posílením obranyschopnosti organismu souvisí také úprava jídelníčku. Do něj by měl být zařazen selen a zinek, luštěniny, celozrnné obilniny, bylinné čaje a především zelenina a ovoce v syrovém stavu, které obsahují nejvíce vitamínů a vlákniny. Vláknina čistí organismus, odvádí z těla škodlivé látky a udržuje ve správné činnosti trávicí trakt. Ten je pro imunitu totiž zásadní. „V trávicím systému se nachází až 70 % buněk, které podporují obranyschopnost organismu. Rovnováhu střevní mikroflóry podporuje mimo jiné i mlezivo, tzv. colostrum, které vzniká v mléčných žlázách matky během prvních 24 až 48 hodinách laktace. To posiluje tvorbu ochranných povlaků, které chrání trávicí trubici, udržuje rovnováhu střevní mikroflóry a podporuje růst užitečných bifidobakterií a laktobacilů, které brání zažívací trakt před viry a bakteriemi. Významnými složkami mleziva jsou také protilátky nebezpečných bakterií Escherichia Coli, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus či Cryptosporidia,” objasňuje MUDr. Tomáš Kampe, odborný konzultant společnosti LR Health & Beauty, která nabízí prémiové přípravky Colostrum Compact ve formě kapslí a Colostrum Direkt ve formě kapek, vyrobené z kravského nepasterizovaného mléka z chovů v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz