Šéfkuchaři Šubrt a Ihnačák práskli, co rádi jedí. Budete se divit!

Gastronomie a vše, co s ní souvisí, zažívá v Česku v posledních letech obrovskou popularitu. Potvrzuje to i úspěch unikátní akce Souboj šéfkuchařů, kterou pořádal Aqualand Moravia. Zde spolu v přípravě pokrmů pomyslně zápasili dva profesionálové – Radek Šubrt za Česko a Marcel Ihnačák za Slovensko – a práskli na sebe při té příležitosti řadu zajímavostí. Zajímá vás, jaký pokrm mají nejraději lidé, kteří vaří na špičkové úrovni? Jaké jídlo je podle nich typicky národní a které si nejraději vaří? Otázka: Můžete prozradit, jaké jídlo nejraději jíte? A jaké nejraději připravujete? M.I.: Nejraději si dám vlastnoručně připravenou pizzu, která se dá jíst rukama. :) Co se týče přípravy, hodně u mě záleží na tom, na co mám právě náladu. Nedá se jednoznačně určit jedno jídlo. Na co ale dbám, je příprava pokrmu vždy z čerstvých surovin. Dlouhodobě vařím z evropských produktů a nepoužívám suroviny z jiných kontinentů. Myslím, že už mě proto žádná příprava ani zvláštní chuť pokrmu nepřekvapí. R.Š.: Nejraději mám to jídlo, které mi připraví moje žena. :) Jinak sám za sebe musím přiznat, že nejraději připravuji ty pokrmy, které jsou hotové raz dva. Baví mě, že každé jídlo dovede překvapit svou chutí. Stačí mít jen instinkt, představivost a cit. Otázka: Vzpomenete si ještě na první pokrm, který jste uvařil zcela sám, bez cizí pomoci? R.Š.: To už si bohužel nepamatuji. M.I.: To si pamatuju velmi dobře, byla to ovocná bublanina. Otázka: Řada lidí vnímá jako typicky český pokrm knedlo-vepřo-zelo a typicky slovenský pak halušky. Myslíte, že už to neplatí? M.I.: Osobně myslím, že ty brynzové halušky u Slovenska stále platí, to i dnes vnímám jako typicky slovenský pokrm. U Česka bych ale jako typické jídlo označil bramborový knedlík se špenátem a k tomu pečené maso. R.Š.: V české a slovenské gastronomii nespatřuji zásadní rozdíly. Rovněž ale souhlasím s tím, že jako typicky slovenské jídlo bych určil halušky s brynzou. U typicky českého pokrmu bych pak vsadil spíše na svíčkovou. Otázka: Setkali jste se spolu v akci Souboj šéfkuchařů v Aqualandu Moravia. Jak jste si akci užili? R.Š.: Akci jsem si užil parádně. S šéfkuchařem Aqualandu Mírou Vrábelem se vařilo skvěle! Atmosféra akce byla výborná, líbilo se mi to. M.I.: Nikdy předtím jsem na podobné akci neúčinkoval, proto jsem si ji velmi užil. Celková atmosféra, kterou podpořil i skvělý hudební doprovod, byla vynikající. Myslím, že hosté se bavili stejně, jako my v kuchyni. Těším se na příště, snad konečně vyhraji. :) RECEPTY ŠÉFKUCHAŘŮ: Marcel Ihnačák: Silný kuřecí vývar s masem a čerstvým koprem 4 až 6 porcí Ingredience: 500 g kuřecího masa a kostí 1 mrkev, petržel ¼ menší bulvy celeru 1,5 l studené vody 4 kuličky celého černého pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list 1 střední cibule ve slupce Snítka petržele Pro dokončení snítka čerstvého kopru a lžíce másla Kuřecí maso a kosti důkladně opečeme v troubě na 160 °C, 20 minut. Vložíme společně s očištěnou mrkví, petrželí a celerem do hrnce, zalijeme studenou vodou. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, cibuli ve slupce a snítku zelené plocholisté petržele. Vaříme velmi mírným varem takzvaně táhnutím alespoň 4 hodiny i více. Po scezení vývaru obereme maso, které společně se zeleninou překrájíme a vložíme do vývaru, poté vývar dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Čerstvý kopr překrájíme na menší, velmi krátce orestujeme na rozpuštěném másle a vložíme do polévky. Takto připravenou polévku můžeme podávat i s domácími nudlemi. Dobrou chuť! Radek Šubrt: Filet ze pstruha lososovitého s křupavým toastem a křenovým dipem 4 porce Ingredience: 2 celé čerstvé pstruhy Sůl, pepř 1 lžíce olivového oleje 4 až 6 plátků toastového chleba Na dip 200 g bílého jogurtu 1 PL křenu najemno nastrouhaného 1 PL olivového oleje Sůl, pepř, špetka cukru Pstruha je potřeba vyfiletovat, a to tak, že celou plochou ostří rybu nařízneme podél celé páteře z obou stran. Odkrojíme hlavu a odřízneme filet od kostry podél kostí. Filet musíme zbavit šupin nožem ve správném sklonu a do protisměru šupin. Očištěné filety rozporcujeme na jednotlivé porce, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem. Dip si připravíme z bílého jogurtu, čerstvého křenu nastrouhaného najemno a lžíce olivového oleje. Vše rozmixujeme mixérem a dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou cukru. Na středně rozpálenou pánev kápneme trochu olivového oleje a dáme kůží dolů opékat kousky pstruha zhruba 2 minuty podle velikosti. Z toastového chleba odkrojíme okraje a překrojíme napříč, takto připravené toasty opečeme na předehřáté pánvi do zlatova. Před dopečením filety posypeme čerstvě nasekanou plocholistou petrželí a společně s křenovým dipem a toasty podáváme. Dobrou chuť! Fotografie šéfkuchařů z akce Souboj šéfkuchařů si můžete stáhnout zde.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, tiskové konference, komunikace s novináři, PR články

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz