Češi nejčastěji umírají na nemoci srdce. Příliš solí a málo se hýbou

Ačkoliv podle posledních statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) od 80. let klesá v Česku standardizovaná úmrtnost, stále jsou největším strašákem nemoci oběhové soustavy. Podíl zemřelých na tyto choroby činil v roce 2013 v Česku na 47 %, což předčilo i počet úmrtí v důsledku obávané rakoviny. Nejčastější příčinou těchto smrtí jsou ischemické nemoci srdeční. Přesto si Češi fakta příliš nepřipouští a nadále se chovají rizikově. Přestože se úmrtnost na oběhová onemocnění postupně snižuje, stále je v České republice až dvakrát vyšší než v zemích bývalé EU 15. Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR z roku 2014 tak na nemoci oběhové soustavy umírá předčasně, tedy před 75. rokem života, až 44 % mužů a 18 % žen. Podle odborníků je přitom jedním z hlavních rizikových faktorů nezdravý životní styl, který s rozvojem srdečních chorob přímo souvisí. „Řada Čechů stále podceňuje péči o vlastní zdraví, prevenci a také zdravou životosprávu. Lidé kouří, pijí přemíru alkoholu a obvykle přijímají ve zvýšené míře tuky či jednoduché cukry. Naopak málo doplňují vápník, hořčík, draslík nebo selen. Muži navíc konzumují také více cholesterolu a sodíku, ženy pak málo doplňují jód, jeho možným nedostatkem trpí až třetina Češek,“ potvrzuje MUDr. Pavel Hanzelka, odborný konzultant LR Health and Beauty. „Pro srdce je rizikové například nadměrné dosolování pokrmů, ve kterém Češi vynikají. Optimální denní dávku soli 5 gramů překračují často více než dvojnásobně,“ varuje Hanzelka. Nadměrné solení, tedy předávkování sodíkem, přitom zatěžuje celý kardiovaskulární systém. V důsledku toho se může zvyšovat krevní tlak či třeba selhat srdce. S důležitostí zdravé životosprávy a vhodného jídelníčku souhlasí i odborníci z oblasti gastronomie a zdravého životního stylu. Ve své kritice se zaměřují zejména na nízkou konzumaci zdravých Omega-3 mastných kyselin, které mají schopnost snižovat vznik krevních sraženin, hladinu cholesterolu, či třeba přispívají ke snížení krevního tlaku. Tyto kyseliny obsahují zejména tučné mořské ryby. Blahodárné účinky jejich konzumace pak potvrzuje řada výzkumů. Například podle 11 let trvající studie amerických vědců může zařazení ryby do jídelníčku jedenkrát týdně snížit riziko infarktu o 52 %. Jiná anglo-americká studie pak ukázala, že konzumace ryby třikrát až pětkrát týdně snížila množství infarktů až o 80 %. „Omega-3 nenasycené mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže vyrobit, a musíme je proto přijímat z potravy. Největší podíl těchto kyselin najdeme v mase lososa, tuňáka, pstruha, makrely nebo v sardinkách. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny nejenže snižují riziko onemocnění srdce a oběhové soustavy, ale také redukují vysoký krevní tlak nebo omezují nebezpečí vzniku diabetu druhého typu," upozorňuje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Často zmiňovaným rizikovým faktorem je také nedostatečná pohybová aktivita. Podle informací ÚZIS vykazuje na 32 % dospělých nízkou fyzickou aktivitu, která se navíc v Česku, stejně jako ve světě, neustále snižuje. Pravidelná pohybová aktivita, která by podle Světové zdravotnické organizace měla zabírat minimálně 30 minut střední intenzity 5x týdně, přitom přináší řadu zdravotních benefitů. Vedle snížení rizika cukrovky či některých typů rakoviny pak snižuje právě riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Kontakt
LESENSKY.CZ
Tým odborníků specializujících se na PR, média a marketing.
Veveří 114
61600, Brno
Telefon: +420 777 942 701
E-mail: info()lesensky.cz
http://www.lesensky.cz



Kontaktní manažer: Petr Lesenský
Email: pr()lesensky.cz
Telefon: +420774743800

Tiskové zprávy
Přehled zpráv
Vyhledávání

Přihlášení
Novináři
Firmy

Kategorie
Automobilový průmysl
Banky, fondy, pojišťovny
Bižuterie, sklo, keramika
Cestovní ruch
Církev a náboženství
Daně a makroekonomika
Doprava, přeprava, skladování
Drogistické zboží
Dřevařský, papírenský průmysl
Ekologie a životní prostředí
Ekonomika
Elektrotechnický průmysl
Energetika
Erotický průmysl
Finance, burzy, obchod
Chemický průmysl
Informační technologie
Komunikační technika
Kosmetika a kadeřnictví
Kultura, umění
Kurýrní služby, zasilatelství
Letectví
Média a reklama
Móda a životní styl
Nábytek
Nadace, charitativní a humanitární organizace
Nemovitosti
Počítače a software
Policie, armáda
Politika, diplomacie
Potravinářský průmysl
Právní služby
Společnost
Sport
Stavební průmysl, architektura
Strojírenský průmysl
Školství, vzdělávání a věda
Technika, audio, video, foto
Textilní průmysl, oděvní a koedělný průmysl
Těžba a zpracování nerostů, hutnictví
Zábava a volný čas
Zahraniční politika, Evropská unie
Zaměstnání a kariéra
Zdraví, zdravotnictví a léčiva
Zemědělství
Ženské záležitosti


PressOnLine.cz

Portál pro publikování tiskových zpráv, PR článků

tiskové informace, tiskové zprávy, PR články

Portál o bydlení, dekorace a nábytek

PressOnLine.cz


Provozovatel: Michal Šviga
E-mail: michal@sviga.cz